Какво придава стойност на криптовалутите?

Pinterest LinkedIn +

Стойността на небезизвестните криптовалути обикновено се формира в зависимост от тяхната полезност, случаи на използване и в крайна сметка от търсенето им, сред други фактори.

Задълбоченото разбиране на тези концепции ще Ви помогне да сформирате портфолио с подобри перспективи.

Полезност

Както вероятно можете да предположите, една монета е полезна, ако тя има някаква специфична употреба. Например, XRP функционира като средство, което предоставя възможност за бързи и евтини трансгранични разплащания.

Ако потребителите имат полза от даден токен, това увеличава търсенето на актива. Повече търсене означава повече купени монети, което неизбежно довежда до оскъдица, която тласка цената нагоре.

Случаи на използване

Стойността на криптовалутата идва отчасти от нейния възприет случай на използване.

Запитайте се:

Има ли монетата реален случай на употреба? Полезна ли е? Има ли смисъл този случай на употреба?

Ако отговорът на тези въпроси е да, този актив може да бъде разглеждан като потенциална инвестиция.

Партньорства

Партньорствата са много често срещана тема на разговор за много крипто проекти. Обикновено се счита, че партньорствата с големи компании добавят стойност и легитимност към тези криптовалути.

Не всички партньорства обаче са еднакви. Някои са по-значими от други. В миналото някои проекти дори са лъгали за партньорства или са изкривявали истината, за да предизвикат интерес.

Когато бъде обявена дадена колаборация, потърсете потвърждение от двете страни и вникнете в детайлите на бизнес отношенията.

Стимули

Стимулите са подобни на полезността. Това са неща, които дават повод на хората да държат дадена монета.

Някои монети имат нодове (възли), които Ви позволяват да печелите награди, ако държите над определена сума от дадена криптовалута.

Други монети генерират токени, ако ги държите (като NEO и GAS), което по същество генерира пасивен доход чрез така наречения airdrop.

Тези стимули гарантират, че монетите са по-привлекателни, което увеличава търсенето.

Ликвидност

Ако дадена криптовалута има висок обем на търговия и ограничен спред, това улеснява покупката и продажбата на справедлива цена. Това може да бъде фактор и да Ви даде идея колко е достъпна самата криптовалута.

Пазарна капитализация и предлагане

Много търговци ще купят дадена монета за потенциален бъдещ растеж.

Бъдещият растеж донякъде зависи от пазарната капитализация на актива. Много по-вероятно е стойността на монета с пазарна капитализация от $1 милион да скочи 10 пъти в сравнение с монета с пазарна капитализация от $10 милиарда. Но никога няма гаранции.

Като общо правило, обаче, е важно да се вземе предвид пазарната капитализация, а не цената на монетата, когато се търсят потенциални инвестиции.

Едно интересно нещо, което трябва да се знае, е, че при намалено предлагане (оскъдица на даден актив) стойността се увеличава, стига да има нарастващо търсене.

Например в случая на Биткойн се изчислява, че 4 милиона BTC са загубени завинаги – около 20% от общото предлагане. Тази предполагаема загуба се включва в стойността на Биткойн, но ако внезапно се загуби повече BTC, цената може да се увеличи, тъй като общото предлагане би намаляло.

Екип

Кой стои зад проекта? Амбициозните цели са чудесно нещо, но има ли надеждни хора, които да си свършат нужната работа?

Един обещаващ проект би трябвало да има екип от професионалисти в бранша със солиден опит.

Целеви пазар

Дори даден проект да има конкретна употреба, ако той е твърде нишов или абстрактен, ще възникнат трудности при набиране на инвеститори.

Ако целевият пазар на даден проект е голям, възможно е криптовалутата да има по-висока стойност.

Заключение

Има само няколко фактора, които трябва да вземете предвид, когато оценявате даден криптопроект.

Тази статия, разбира се, не е финансов съвет, но трябва да ви даде основно разбиране за това кое придава стойност на крипто проектите. Винаги правете необходимото проучване, преди да инвестирате в каквато и да е монета, и не позволявайте на емоциите да влияят на решенията Ви.
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.