С Bitcoin могат да се изплащат заеми и да се плащат данъци

Pinterest LinkedIn +

В началото на месец ноември станахме свидетели на първия заем в Канада, обезпечен с биткойн. Канадската компания Ledn позволи на притежателите на криптовалути да ликвидират активите си, без да ги продават.

На този етап Ledn е първият и единствен заемодател в страната, който издава заеми в канадски долари и използва Bitcoin за обезпечение.

Първият заем е предоставен на Bitcoin Payment Processor Bylls, за да може компанията да увеличи капитала на Bitcoin, който е успяла да съхрани.

Кредитите, обезпечени с дигитална валута, може да бъдат по-изгодни и когато говорим за данъци. Маурицио ди Бартоломео, главен изпълнителен директор на Ledn, посочи, че печалбите от продажба на Bitcoin се облагат с данък, но пък лихвите по заемите от Ledn могат да бъдат приспаднати.

Ledn не е единствената компания в света, която емитира кредити, подсигурени с биткойни. InLock в Унгария е друга такава компания, която в момента е в процес на ICO. Според нейния главен изпълнителен директор Ксаба Ксабай тази форма на кредитиране дава огромни възможности за финансовите институции.

И още една победа отбеляза BTC на 26 ноември – бизнесите в американския щат Охайо вече ще могат да плащат данъци в Bitcoin. За целта е създадена платформата OhioCripto.com, която е първата такава в САЩ.

Факт е, че правителствата не харесват криптовалутите, а някои държави дори опитват да ги забранят (Китай). Много от инвеститорите в крипто пари харесват именно факта, че тези пари не са подкрепени от правителствата. Криптовалутите намаляват влиянието на политиците върху валутите, но точно това е и причината държавите да искат премахването им.

Главният финансист на щата Джош Мандел сподели пред Wall Street Journal: "Виждам биткойн като легитимна форма на валута".

Вестникът съобщава още, че OhioCrypto.com стартира плащания с биткойни, но в бъдеще ще бъдат добавени още валути. Освен това всички плащания се обработват от BitPay – услуга от трета страна за блокчейн разплащания. Засега от услугите на сайта могат да се възползват само фирми, опериращи в Охайо, а скоро и физически лица.

Имайки предвид огромното понижаване на цената на Bitcoin през последните няколко седмици, това са положителни новини за криптовалутата, тъй като показват нейната практическа полезност.
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.