Само за жени, или 5 книги, с които да зарадвате половинката си

Pinterest LinkedIn +

Не, не е 8 март, а Коледа и Свети Валентин все още са далече. Но нищо не пречи да зарадвате половинката си, като й подарите хубава книга - дори и без повод.

"Със скоростта на желанието" на Лаура Ескивел 

Лаура Ескивел е от онези писателки, които умеят да стигат до сърцата на читателите, без да са прекалено сантиментални. Романите им винаги притежават изключителна образност и завладяваща атмосфера, а персонажите й са ярки, живи и магични. 

"Със скоростта на желанието" е нейният трети роман. Действието се развива в Мексико през 20-те години на миналия век. Там един на пръв поглед съвсем обикновен телеграфист на име Хубило живее щастливо със своята красива и богата съпруга. 

Хубило притежава едно необикновено умение. Той има дарбата да чува думите в хорските сърца, преди още да са ги изрекли или преди да решат да не ги изричат. Идиличният му живот обаче неочаквано се разпада. Години по-късно той е прикован на легло от болестта на Паркинсон, а дъщеря му Лювия, която се грижи за него, отчаяно се опитва да изтръгне от баща си истината за раздялата на своите родители. 

Ако сте любопитни да научите тайните на Хубило, можете да намерите "Със скоростта на желанието" ТУК

"Изумление и трепет" на Амели Нотомб 

Малко писатели наричат сами себе си графомани, но Амели Нотомб е една от тях. В нейния случай обаче точната дума може би е свръх продуктивна, защото количеството на книгите, които пише, никога не е за сметка на тяхното качество. 

"Изумление и трепет" е отличен с Голямата награда на Френската академия през 1999 година.  Действието се развива в Япония, където писателката е живяла като дете. Самата тя изпитва особена привързаност към страната и по този повод казва: "Аз и Япония - това е безкраят, защото е историята на една любов." 

Романът, отчасти автобиографичен, е дълбок поглед към японската култура и към пропастта между западния и японския манталитет. Най-лесният начин да се сдобиете с него е ТУК

"Неделна жена" на Карло Фрутеро и Франко Лучентини 

Кой казва, че криминалните романи са само за мъже? Всъщност много дами предпочитат именно такава литература. Причината да се спрем точно на "Неделна жена" обаче е друга. Нейните автори. Вдъхновяващите творчески тандеми са рядкост в света на книгите, но въпреки това има такива, а Карло Фрутеро и Франко Лучентини са сред тях. 

Наричат ги бащите на италианската кримка, а популярността им се дължи именно на криминалните им романи. Действието на "Неделна жена" се развива в Торино и, естествено, всичко започва с убийство. Полицейският комисар Сантамария е натоварен да разследва смъртта на архитект Гароне.

Тази задача го отвежда до най-елитните слоеве на обществото и най-вече до красавицата Анна Карла. Паралелно с криминалната интрига авторите описват и живота на Торино, при това с прекрасно чувство за хумор. Можете да намерите "Неделна жена" ТУК

"Герой по неволя" на Марио Варгас Льоса 

Марио Варгас Льоса безспорно е едно от най-значимите имена в съвременната литература и няма нужда от представяне. "Герой по неволя" е най-новата творба на писателя, в която се преплитат две паралелни истории. 

Първата е тази на Фелисито Янаке, собственик на транспортна фирма. Воден от завета на своя баща "Никога не се оставяй да те тъпчат", Фелисито единствен се опълчва срещу местните рекетьори, като по този начин се превръща в герой по неволя.

Срещу несправедливостта се изправя и другият герой на историята, Исмаел Карера, който е собственик на застрахователна агенция. Той смело пренебрегва изискванията на висшето общество в Лима, като се жени за домашната си помощница метиска. Решение, което никак не се харесва и на алчните му разглезени синове.

В "Герой по неволя" присъстват и доста от познатите ни от други романи на Марио Варгас Льоса персонажи, включително сержант Литума и капитан Силва, а както знаете - където са те, има и криминална интрига. 

Най-прекият път към "Герой по неволя" е ТУК.

"Тя е тук" на Елена Алексиева

Елена Алексиева е автор на стихосбирки, разкази, пиеси и няколко романа. Произведенията й са превеждани на френски, английски, испански, полски, унгарски и сръбски, а пиесата й "Мадам Мишима" е отличена с награда Икар за съвременна българска драматургия.

Романът "Тя е тук" проследява историята на провален фоторепортер, който се заема да разследва  самоубийството на млада жена в метрото. Колкото повече задълбава обаче, толкова по-ясно започва да разбира, че зад официално представените факти се крие истина, която няма нищо общо с тях.

Коя е Юлия Ц.? Къде е тя? Не е мъртва, но не е и жива. Тя е тук. Ако сте любопитни да научите какво се крие зад тези загадки, можете да го направите ТУК.

Сподели.