Роди се първата панда от "смесен брак" между пленник и див екземпляр

Pinterest LinkedIn +

Първата в света гигантска панда, дете на "смесен брак" от пленен и от див родител, се роди в понеделник в Китай, предаде "Синхуа".

Майката е 15-годишната Као Као, която от 2-годишна възраст живее в зоопарк в югозападната провинция Съчуан. През март тя била пусната отново в дивата природа за около два месеца, като междувременно носила записващи устройства около врата си. Записът показва, че на 11 март пандата "се е запознала" с див мъжки.

Бебето тежи 216 грама − доста повече от типичното за новородена панда тегло, което е около 150 грама, а причината за това е добрият апетит на Као Као по време на бременността.

Раждането на тази панда е голям успех за изследователите, които полагат усилия да подобрят здравето и генетичното разнообразие на пленените животни. Стъпка напред в тази посока е срещата на пленниците с диви екземпляри, които обитават горите, обясняват от Китайския център за опазване и изследване на гигантската панда (CCRCGP).

По-малко от 2000 гигантски панди живеят на свобода в три провинции в Южен и Централен Китай. Други 471 обитават зоопарковете в страната.

Сподели.