"Брас Асоциация Комбо" впечатли китайската публика

Pinterest LinkedIn +

"Брас Асоциация Комбо" се завърна от турне в Китай, където изнесе 3 концерта в рамките на Културния сезон на Китайска народна република 2017.

Българите са избрани след продължила почти година селекция измежду стотици проекти от 16 европейски държави, 60 от които български. Темата на тазгодишния сезон е WORLD & JAZZ MUSIC.

"Брас Асоциация Комбо" в състав Велислав Стоянов – тромбон, Тодор Бакърджиев – тромпет, Георги Стойков – тромпет, Александър Логозаров – китара, Димитър Шанов – контрабас и Георги Марков – ударни са представили авторската програма на групата, написана и аранжирана от Михаил Йосифов, в 3 града в рамките на една седмица.

Първият концерт се е провел в Кингдао, провинция Шандонг, по време на ежегодния Международен бирен фестивал "Цингтао", който се организира от 1991 г. от най-голямата пивоварна в Китай.

Второто участие е било в Жушан, провинция Жейянг − петия по-големина остров сред хилядите в островния комплекс на Жълто море. Националният парк на острова се слива с платото на пустинята Гоби и се явява своеобразна граница с автономната Монголия. Концертът, провел се на най-високата точка на платото, е включвал също и изпълнения на унгарския джаз квартет "Bágyi Balázs New Quartet". Лидерът на групата Багий Балаш е най-изявеният съвременен композитор в Унгария, барабанист и директор на Унгарската джаз федерация. Събитието е осъществено само за гости на затворения островен комплекс, но е включен също и платен абонамент за излъчване на живо, като още в първите минути на концерта зрителите са били над 23 000. Накрая брас секцията на българската група се е качила на сцената заедно с унгарците за съвместно изпълнение.

Мини турнето е завършило на 28 август в знаменития JZ Club в Шанхай, превърнал се в институция за джазмените, концертиращи на изток.

Тромбонистът Вили Стоянов, председател на "Брас асоциация", сподели амбициите си за бъдещи изяви на български проекти на тази толкова изкусителна за творците сцена, както и надежди, че ще намери необходимата финансова подкрепа, за да покаже заедно с Мишо Йосифов етно джаз проекта "RomaNENO Project", избран да представи България в началото на октомври в Пекин на Международния арт карнавал. Карнавалът се явява своеобразно закриване на Културния сезон в Китай и в него ще се включи по един представител от всяка от шестнайсетте държави, участвали в културното събитие през 2017 г.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.