"Рядък модел" и многото таланти на Том Ханкс

Pinterest LinkedIn +

Да, става дума точно за този Том Ханкс, за когото си мислите. И да, той освен изключителен актьор, двукратен носител на "Оскар", оказва се, е и чудесен писател. "Рядък модел" е книга със 17 разказа, които, освен доказателство за многото таланти на своя автор, са и истински подарък за онези от вас, които обичат кратките истории.

Без да навлизаме в подробни статистики, макар че такива със сигурност има, ще отбележим два факта. Първо – романите се продават повече, четат се повече, екранизират се по-често, изобщо получават повече внимание от разказите. Второ – голяма част от най-известните и значими творци в световната литература започват писателската си кариера, пишейки именно кратки разкази.

Всичко това вероятно ви е добре известно. Това, което може би не знаете, е, че Том Ханкс, чиято актьорска кариера всички познаваме, независимо дали ни е любимец, или не, колекционира пишещи машини. Хоби, което го вдъхновява да създаде книгата си "Рядък модел".

Не, разказите включени в нея не са писани на тях, но във всяка от историите в "Рядък модел" има по една пишеща машина. Появяват се по-скоро като детайл и свързваща нишка между отделните разкази, които на пръв поглед са толкова различни един от друг, че дори изглеждат малко еклектични.

Първият разказ на актьора е публикуван в списание "New Yorker" през 2014 г. Три години по-късно излиза и "Рядък модел". И макар оценките на критиката да са в точно толкова широк диапазон, колкото са и темите на разказите, книгата притежава особено очарование.

В нея ще откриете свеж хумор, доза романтика, промъкващи се деликатно сериозни теми, истории за семейства, за приятелства, за доверие, за предателства, за променящия се свят. Посланията, които Том Ханкс отправя в разказите си, са изключително ненатрапчиви и именно по тази причина – силно въздействащи.

Личният ни фаворит е "Нашият град днес", разказ във формата на авторска рубрика във вестник. Материалът е озаглавен "Антика в нюзрума", а неговият автор повдига тема, която отдавна вече не е нова – как електронните медии изместват печатните. Том Ханкс обаче успява да измести фокуса на проблема към различен от обичайния аспект и да ни накара да се замислим над това колко лесно бихме могли да изгубим не само книжното тяло, а и смисъла.

Насърчен да се захване с писане от самата Нора Ефрон, сценарист на някои от най-обичаните романтични филми през 90-те като "Когато Хари срещна Сали" и "Безсъници в Сиатъл", Том Ханкс (който играе главните роли в двата филма) също притежава не само усет към романтиката, но и великолепно чувство за хумор.

Още първият разказ в "Рядък модел", озаглавен "Три изтощителни седмици", е толкова динамичен и забавен, че лесно би могъл да се превърне във филмов сценарий. И тъй като писателите рядко успяват да избягат от онова, което познават най-добре, в сборника не липсва и разказ, който ни пренася в света на киното. Само че не на снимачната площадка, не на някоя бляскава премиера, а в живота на един току-що пробил актьор, за да повдигне завесата за онази част от актьорската професия, за която рядко някой разказва.

Ако сме успели да провокираме любопитството ви, можете да намерите "Рядък модел" ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.