Пролетно настроение с 5 нови заглавия от издателство Colibri

Pinterest LinkedIn +

Един от най-добрите начини да се насладите на пролетното слънце е като се настаните с хубава книга на балкона, в градината или в някой парк. Освен това не липсват интересни нови заглавия, които да прибавите към библиотеката си. Остава ви единствено да си изберете между следващите пет заглавия и да се наслаждавате на хубавото време.

"Шегата" на Милан Кундера

"Шегата" е едно от най-известните произведения на Кундера. То е и една от малкото му творби, които излизат, преди авторът да напусне Чехия. Скандален за времето си, днес романът е сред най-значимите книги в европейската литература.

Главният герой в "Шегата" е Лудвик – студент, който изпраща картичка с шеговит текст до своя колежка, но чувството му за хумор остава неоценено. Нещо повече: тази безобидна шега преобръща живота на младия мъж, като буквално проваля бъдещето му.

Тя се превръща в причина за изгонването на Лудвик от университета и изпращането му в специална казарма за противници на партията. Абсурден от съвременна гледна точка, но повече от реален за времето си, романът е писан през шейсетте години и се превръща в една от причините Кундера да напусне тогавашна Чехословакия.

Ако сте любопитни да научите повече, можете да намерите "Шегата" ТУК.

"Краят на историята" на Лидия Дейвис

Лидия Дейвис е едно от най-значимите имена в съвременната американска литература. Майстор на кратката проза и преводач на автори като Марсел Пруст, Гюстав Флобер и Мишел Фуко, Дейсвис е позната и като бивша съпруга на писателя Пол Остър.

"Краят на историята" е дебютният й роман. Той излиза извън всякакви жанрови рамки и категории. Модерна и дръзка, прозата на Дейвис е наситена със самоирония, дълбочина и горчив хумор.

Болезнена, но и необикновена, любовната история, описана в романа не е сантиментална. Тя е история за онова, което остава след края, когато нищо не може да бъде върнато назад или поправено. Единственият лек за подобни чувства е тяхното безцеремонно разчленяване.

В случай че искате да научите повече за този изненадващо различен роман, можете да го намерите ТУК.

"Булчинска рокля" на Пиер Льометр

Пиер Льометр е добре познат на феновете на криминалетата и е дин от най-четените съвременни френски автори. Вече сме ви разказвали за романите му "Ще се видим там горе", отличен с наградите "Гонкур" и "Алекс", който е част от поредицата случаи на комисар Камий Верховен.

"Булчинска рокля" е самостоятелен роман, но по нищо не отстъпва на напрегнатите трилъри в споменатата поредица. В него Пиер Льометр ни среща със Софи, чийто живот е истинска поредица от нещастия. Първо губи работата си, а после и съпруга си, самоубил се при доста съмнителни обстоятелства.

След това я обвиняват в убийство и я издирва полицията на цяла Франция, така че Софи е принудена да бяга и да се крие. Така среща Франц. Кой е той и каква е историята на старата булчинска рокля, която Софи пази като зеницата на окото си, можете да научите ТУК.

"Нетаен агент" на Дино Динев

Ако обичате да четете биографии и автобиографии, а едновременно с това имате афинитет и към киното, то книгата, която ще направи пролетта ви по-интересна, е "Нетаен агент" на Дино Динев. Нейният автор е режисьор и оператор, чиято история е необикновена и изпълнена с обрати.

В България Динев работи като асистент-оператор в Студия за игрални филми "Бояна". По време на снимките на филма "Старинната монета" на Владимир Янчев Динев се запознава с френски кинооператор. По негова покана през 1966 година заминава за Париж, където завършва режисура.

Именно там е въвлечен в безумието, наречено Студена война. Вербуван едновременно от френските и от българските тайни служби, той създава собствена фирма и разпространява френски и американски филми в бившите соцстрани. 

Започва да разпространява и съветски филми във Франция, което го сближава с Андрей Тарковски, Сергей Бондарчук и Никита Михалков. Освен това обаче става причина да го осъдят като троен агент и да прекара няколко години в затвора.

Ако сме успели да провокираме любопитството ви, можете да намерите "Нетаен агент" ТУК.

"Завръщането на думите" на Гоце Смилевски

Гоце Смилевски е едно от най-интересните имена в балканската литература през последните години. Освен като автор на няколко пиеси той е известен и с романите си "Сестрата на Зигмунд Фройд" и "Разговор със Спиноза".

Постмодерен и изключително ерудиран, Смилевски обича да провокира читателите си с книги, които категорично излизат извън рамките на обикновеното. "Завръщането на думите" е портрет на една наистина необикнова за времето си жена.

През далечния ХІІ век средновековният философ Пиер Абелар се влюбва в ученичката си Елоиза. Наказани жестоко от роднините й, двамата са разделени завинаги, изпратени в манастири, но продължават да общуват чрез писма. Тази история е описана в автобиографичното съчинение на Абелар "История на моите нещастия".

Смилевски разказва същите събития през погледа на Елоиза. Нейната трагедия, останала недокументирана в исторически план, се превръща в основа на един великолепен роман за най-образованата жена в Париж по онова време.

Най-прекият път към "Завръщането на думите" е ТУК.

Сподели.