"Приказни герои от близо и далеч" оживяват в изложба на миниатюри от папиемаше

Pinterest LinkedIn +

Малкият принц, Неродена мома и Ян Бибиян, Алиса и Шапкаря от Страната на чудесата са малка част от любимите литературни герои на редица поколения, които оживяват в първата самостоятелна изложба на артистичната Велиана Симеонова. Бутиковата ù изложба "Приказни герои от близо и далеч" включва 25 миниатюри, създадени през последните 3 години от хартия с техниката папиемаше, избрана за реализация на творбите, за да подчертае тяхната изящност и крехкост.

Изработката на всяка от миниатюрите отнема на Велиана между седмица и месец, като появата на бял свят на всяка от тях има собствена нестандартна история. Сам по себе си и материалът – хартия – е същинско предизвикателство, защото не се поддава лесно на моделиране, своенравен е и се променя с времето.

Някои от приказните герои на Велиана вече са показвани по време на "Paper Art Festival" и "Хендмейд фест" в столицата. Част от експонатите пък са собственост на частни колекционери от България, Франция и Мароко и могат да бъдат видени единствено по време на изложбата.

Сред любимите литературни персонажи, които ни очакват в галерия "Лампион" на откриването на "Приказни герои от близо и далеч", са още Продавачът на надежда, Питър Пан, Зън-Зън и други.

Велиана Симеонова е лицето и сърцето на блога за креативни деца и родители "Двама с мама". Привлечена от изкуството от ранна детска възраст, днес Велиана е част от творческата група "Creatives Sofia", участвала е в редица колективни изложби у нас и е водила разнообразни творчески работилници за деца. "Приказни герои от близо и далеч" е първата ù самостоятелна изложба.

Официалното откриване на "Приказни герои от близо и далеч" е на 17 април (сряда) от 19:00 часа в галерия "Лампион" в Дома на културата "Средец" (бившия Дом "Лиляна Димитрова" на ул. "Кракра" 2А). Изложбата може да бъде видяна там в периода 17–29 април, а входът е свободен. Няколко дни по-късно – на 20 април (събота), Велиана Симеонова ще изнесе и тематичен уъркшоп за деца на възраст от 5 до 15 години. Подорбности за творческата работилница можете да следите във Фейсбук страницата на проекта: Приказни герои от близо и далеч.

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.