Откриват изложба "Пет години студентски пленер "В духа на Майстора"

Pinterest LinkedIn +

На 25 април от 18:00 часа в галерия "Академия" на НХА ще бъде открита изложбата "Пет години студентски пленер "В духа на Майстора", която включва произведения живопис и скулптура на студенти от НХА, създадени по време на пленерите в село Шишковци, община Кюстендил, където Майстора живее и твори в продължение на 26 години. 

Инициатор на пленера, започнал през 2014 г., е Художествената галерия "Владимир Димитров-Майстора" в Кюстендил. От следващата година до днес пленерът се организира от катедрите "Живопис" и "Скулптура", а през 2018 г се включват студенти и от "Графика", "Метал" и "Изкуствознание". Положителният отзвук от събитието, взаимоотношенията между студентите и жителите на село Шишковци и красивата природа на Земенското дефиле, Скакавишкия водопад и Кюстендилското поле оставят вълнуващи спомени в сърцата на младите художници. Творбите, създадени в дните на пленера, ежегодно се представят в изложба в залите на Художествената галерия в Кюстендил.

Студентският пленер е един от важните проекти на НХА, който се финансира по програма за научната и художествено-творческата дейност. Той се организира от Община Кюстендил, кметството на с. Шишковци и ХГ "Владимир Димитров-Майстора".

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.