"Porsche" представи първата си изцяло електрическа кола

Pinterest LinkedIn +

"Porsche" представи официално първия си изцяло електрически модел Taycan, който ще се предлага в две версии – Taycan Turbo и Taycan Turbo S.

Четиривратият седан всъщност няма турбина, но името Turbo е част от гамата на "Porsche", с което компанията означава най-мощните си и бързи предложения. А Taycan е доста бърз. Стандартната версия ще развива 670 к.с., докато Turbo S - 751 к.с. Това ще позволи на двата модела да стигат 100 км/ч от място съответно за 3 секунди и 2,6 секунди.

Задвижват се и четирите колела, като максималната скорост на колата е 260 км/ч. Това е и първият сериен автомобил, който използва 800 волта вместо 400, както останалите електрически коли. Това позволява по-бързо презареждане, като "при идеални условия" от 5% до 80% заряд на батерията може да се достигне за 22,5 минути.

Колата ще има няколко режима на шофиране, а интериорът ще отразява футуристичния ѝ стил. В него повечето копчета ще се изобразяват от сензорни дисплеи. Това е автомобил за по-дълги пътувания с акцент върху лукса и комфорта.

Пробегът с едно зареждане ще е около 450 км според европейските тестове. Taycan ще предлага и два багажника. Цените ще започват от $151 000, но следващата година "Porsche" ще предложи и още версии на модела. Те ще са с по-малка мощ и съответно ще са по-евтини. Следващата година компанията планира и кросоувъра Taycan Cross Turismo.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.