"Похищението на Ани Торн": всеки град има зловещи легенди

Pinterest LinkedIn +

Колкото и дълбоко да заровите тайните от миналото си, те ще изплуват. К. Дж. Тюдор се завръща с нов, брилянтен трилър, който стиска за гърлото още с първите си страници и е много повече от обикновена история за убийство.

Зловещ, напрегнат и изненадващо многопластов, "Похищението на Ани Торн" е новият роман на К. Дж. Тюдор. Британската писателка, която успя да впечатли читателите с дебютната си книга "Тебеширения човек", доказва, че познава добре всички измерения на зловещото. Нещо повече, при един повърхностен поглед "Похищението на Ани Торн" много напомня на първия роман. А всички знаем, че има писатели, които използват една сюжетна рамка в различни произведения. И именно тук е майсторството – в умението да разкажеш почти същата история, казвайки нещо ново на читателите си.

За да не останете с погрешно впечатление, става дума за нещо повече от също толкова напрегнато действие или също толкова добре изградена интрига. Основната рамка на действието и в двата романа е добре позната на всеки фен на жанра: събитие от миналото, най-често случило още в детството на персонажите, години по-късно се стоварва върху тях със своите закъснели последствия. Или закъсняло отмъщение. Защото накрая истината винаги изплува.

Едновременно с това обаче "Похищението на Ани Торн" засяга няколко болезнени социални теми, при това по един ненатрапчив, но въздействащ начин: затворените общества на малките градове, насилието и тормоза в училище, липсата на социална ангажираност и възможност за промяна. Всички сме чували, че децата мога да бъдат особено жестоки, и именно това е може би най-зловещото нещо в целия роман – изобретателността, с която тази жестокост се проявява.

Джо Торн е учител и знае много неща за тази жестокост. Не само от учениците си, още от собственото си детство. А то е белязано от семейна трагедия. Джо е на петнайсет, когато малката му сестра Ани мистериозно изчезва. Два дни по-късно детето се появява отново и поне привидно без наранявания. И тогава започва истинският кошмар.

Години по-късно Джо се връща в родния си град. Място, което би предпочел да не види никога вече. Място, в което времето е спряло. Защо се връща? Защото получава странен имейл, чийто подател твърди, че знае какво се случило с Ани. Защото го преследват за дългове. Защото някои спомени просто не можеш да погребеш. И не на последно място, защото събитията от миналото сякаш се повтарят.

Учителка от местната гимназия е открита от полицията, след като се е самоубила в дома си. Синът ù също е мъртъв. И по всичко личи, че тя го е убила. Само няколко месеца преди зловещата си смърт момчето е изчезнало за две денонощия. Точно като малката Ани Торн. И също като нея се е върнало променено.

Какво е общото между двата случая? Кой е изпратил писмото на Джо и защо продължава да му праща съобщения? Колко души в града знаят какво се е случило в изоставената мина преди години? И дали всички странни и зловещи събития в града няма да се окажат свързани с нея? Старите вражди започват да изплуват още щом Джо се появява и ще му се наложи много бързо да си намери съюзници.

Ако сте любопитни да научите повече, можете да го направите ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.