"Погребаха" Джоан Роулинг

Pinterest LinkedIn +

Потребители в Туитър "погребаха" британската писателка Джоан Роулинг. Те започнаха масово да публикуват информация за нейната "смърт" с хаштаг #RIPJKRowling.

Най-популярните постове с този хаштаг не само съобщават, че създателката на Хари Потър е умряла, но и са придружени от оскърбителни картинки. 

Обиден туит

"Не мога да повярвам, че е умряла. Това е последната й снимка, направена преди смъртта", написа потребителят @ag6dreamer  към снимка на плъх. В коментар към поста друг потребител написа, че тази снимка е направена с цел "да се обвини милото малко плъхче в нейната ужасна трансфобия". Той отбелязва още, че има "по-прясна снимка" и добавя картинка с кофа за боклук.

Други пък нарекоха писателката трансфоб и саркастично изразиха съжаление за нея (вж. видеото по-долу).

През август беше съобщено, че Джоан Роулинг беше лишена от премията Ripple of Hope Award, връчена й за заслуги в областта на човешките права от организацията "Робърт Кенеди". Решението е било взето поради факта, че през юни 2020 г. британката е публикувала "трансфобски туити и заявления".

Някои фенове намразиха Роулинг след нейни шеги в Туитър. Скандалът се разрази, след като писателката се присмя на текст със заглавие "Мнение: след COVID-19 трябва да се създаде по-справедлив свят ха хората, които менструират". Тя се пошегува, че авторът на текста е забравил думата жена. В резултат беше залята от обвинения в трансфобия.


Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.