Джоан Роулинг в стил "1984": "Индивидът с пенис, който те изнасили, е жена"

Pinterest LinkedIn +

До шокиращи висоти стигна шотландската полиция, следвайки актуалната европейска мода всеки индивид да може сам да определя какъв е неговият пол. Властите в страната обявиха, че занапред всеки изнасилвач ще бъде регистриран като жена, ако самият той желае да се самоопредели като такава. Правилото ще важи и в случаите, в които обвиняемият не е променил пола си по документи, но въпреки това се идентифицира като жена.

Това решение идва на фона на подготовката на нови проектозакони в Шотландия, които имат за цел да улеснят хората сами да определят своя пол, съобщава местното издание "The Scottish Sun on Sunday". Шотландското правителство иска да премахне медицинските прегледи, чрез които се издават удостоверения за половата принадлежност на хората, които не се чувстват добре в собствената си кожа. Така ще бъде съкратена процедурата и всеки човек по-бързо ще може да се сдобие с документ, че биологичният му пол е противоположен на пола, който той желае за себе си.  

Срещу този абсурден прецедент вече протестираха няколко феминистки организации. Против идеята се изказаха и някои публични личности. Авторката на Хари Потър - Джоан Роулинг - за пореден път предизвика вълнение в Туитър по подобна тема. Тя сподели статия, озаглавена „Абсурд“, която коментира с модифициран цитат от романа "1984": „Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила. Индивидът с пенис, който те изнасили, е жена. Препратката към дистопичния роман на Джордж Оруел недвусмислено намеква, че подобни закони просто превръщат в реалност света, който "1984" описва като абсурден, но и плашещо възможен в днешно време.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.