Почина гласовитата Ваня Костова

Pinterest LinkedIn +

На 64-годишна възраст почина певицата Ваня Костова. Тъжната вест беше потвърдена от източници на "Нова телевизия" от Спешна помощ.

"Една любима и голяма звезда, с огромна обич към Бургас отлетя към небето. Ангелският глас на Ваня Костова никога няма да си отиде от тази земя! Поклон!" - написа кметът на Бургас Димитър Николов.

Медиците са били повикани на адреса на певицата днес, но Ваня Костова е била в критично състояние и за съжаление лекарите не са успели да й помогнат. Композиторът Стефан Диомов е споделил, че двамата са имали концерт във Велико Търново в края на април и тогава Ваня се е чувствала отлично.

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград. Тя завършва Естрадния отдел в Музикалната академия в класа на Георги Кордов и започва професионалната си дейност във вокална група "Тоника СВ" през 1980 г. Тя става популярна с кристално чистия си глас и с изпълненията си на песни като "Приятели", "Аз и моето момиче", "Като сън", "Конче мое", "Къде си", "Вместо сбогом", "Ако те има".

През 1987 г. издава първия си самостоятелен албум "Песни от концерт", в който са включени изпълнения на живо от неин концерт в НДК. През 1991 г. издава втория си албум "Рождество". През 90-те изнася десетки благотворителни концерти из цялата страна. Качва се на сцената и с възродената "Фамилия Тоника", с които обаче се разделя през 2001 г.

Песента й "Звезди в моята нощ" по стихове на Петя Дубарова получава първа награда на музикалния конкурс "Бургас и морето" през 1998 г. Мечтата й е да издаде албум с песни по стихове на Петя Дубарова, които събира над 10 години. 

През 2004 г. печели първата награда на фестивала "Пирин фолк" в Банско в дует със сина си Боян, а през 2005 г. направи турне в Австралия и Нова Зенландия, където представи своите неповторими шлагери. На 30 юни 2008 г. Ваня Костова отбеляза 25-годишнината на самостоятелната си кариера на сцената с голям концерт в зала "България".

За нас остават незабравимите изпълнения на Ваня Костова. Мир на праха на певицата!

Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.