Британският принц Филип почина на 99 години

Pinterest LinkedIn +

Съпругът на британската кралица Елизабет Втора - принц Филип - почина на 99-годишна възраст. Тъжната вест беше обявена чрез официално съобщение от двореца, което гласи:

"С дълбоко прискърбие Нейно величество британската кралица съобщава за смъртта на нейния обичан съпруг. Той почина тази сутрин в двореца Уиндзор“.

Принц Филип се жени за принцеса Елизабет през 1947 година, четири години преди тя да стане кралица. 

През 2017 година принц Филип се оттегли от активна дейност след повече от 20 000 обществени анжимента. През последните седмици здравето му беше влошено и през март 2021 г. лежа известно време в болница.

Херцогът на Единбург, принц Филип, е роден на 10 юни 1921 година на остров Корфу. Той е наследник на кралските фамилии на Гърция и Дания, но драматични политически процеси го отклоняват от предначертания му житейски път. През септември 1922 г. чичо му - крал Константин I - е принуден да абдикира, а военното правителство на Гърция експулсира баща му принц Андрю и цялото му семейство, което напуска страната с британски военен кораб. Фамилията се установява във Франция. Самият той е казвал, че не знае гръцки и се чувства като датчанин.

Първата среща на Филип и бъдещата кралица Елизабет е през 1934 г. по време на сватба в монархическите среди. Любовта пламва през 1938 г., когато Елизабет е само на 12, а красивият принц е на 17. Когато двамата се женят през 1947 г., Филип се отказва от правата си да наследи гръцкия или датския трон и получава титлата "Негово кралско височество принц Филип, херцог на Единбург". На 18 години се присъединява като кадет към британския кралски флот. Участва активно във Втората световна война в Индийския океан и Средиземно море и многократно е отличаван за храброст.

Принц Филип и кралица Елизабет имат четири деца: престолонаследника принц Чарлз (роден през 1948 г.), принцеса Ан (1950 г.), принц Андрю (1960 г.) и принц Едуард (1964 г.). След 73 години брак двамата могат да се похвалят и с 8 внуци и 10 правнуци. Последните им две правнучета се родиха през февруари и март тази година и бяха кръстени Лукас Филип и Аугуст Филип в чест на прадядо си.

Сподели.