Писателят Иън Макюън ще бъде специален гост на фестивала CineLibri

Pinterest LinkedIn +

Английският писател Иън Макюън ще бъде специален гост на международния кино-литературен фестивал CineLibri 2018. Макюън пристига в България за официалната церемония по откриване на фестивала. Освен че ще се срещне с читатели и зрители, по време на гостуването си писателят ще бъде удостоен с титлата Доктор хонорис кауза на Софийския университет.

Роден на 21 юни 1948 г. в Алдершот, Великобритания, Макюън е носител на престижни литературни награди като "Букър", "Уитбред", "Джеймс Тейт" и много други. Общо шест пъти е номиниран за наградата "Ман Букър" и два пъти за Международната награда "Ман Букър".

Автор е на 15 романа, преведени на над 30 езика. Навръх рождения му ден у нас излиза "Операция "Сладкоугодник" в превод на Надежда Розова. Повечето от книгите му имат успешни филмови адаптации по негов сценарий.

Само през изминалата 2017 г. са филмирани три от неговите най-ярки произведения – "На плажа Чезъл", "Законът за детето" и "Дете във времето". В рамките на CineLibri 2018 българските зрители ще могат да видят едни от най-интересните екранизации, създадени по романи на Иън Макюън.

Четвъртото издание на кино-литературния фестивал CineLibri ще се проведе от 11 до 24 октомври и ще представи над 300 прожекции, 40 филма с национални премиери и много специални гости.
Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.