Три практични книги за прогресивни родители

Pinterest LinkedIn +

Всеки родител избира сам методите на възпитание и начините на общуване с детето си. И всеки може да допусне грешка или да попадне в ситуация, в която просто не знае как да реагира. Добрата новина е, че много често ключът към решението на проблема може да бъде открит с малко търпение и точната книга. Следващите 3 заглавия са доказали своята ефективност, помагайки на хиляди родители по цял свят.

"Как да не станеш враг на собственото си дете" на Андрей Максимов

Харизматичен и изключително популярен, Андрей Максимов е руски писател, драматург, телевизионен водещ и тъй като за истинските творци няма ограничения, автор на няколко книги по психология на общуването. Сред тях на особена популярност се радват "Многослов", "Родителите като врагове" и "Как да не станеш враг на собственото си дете", за която ще ви разкажем сега.

Заглавието може и да звучи парадоксално – все пак никой родител не би искал да е враг на детето си, но често се случва тъкмо това. Андрей Максимов не само ще успее да ви убеди в правотата на това свое твърдение, но и ще ви преведе внимателно и откровено през света на възпитанието.

Тезата му е, че основната грешка, която родителите допускат, е отказът им да приемат децата си такива, каквито са. С всичките им положителни и не толкова положителни природни заложби и особености на характера. Идеите му са илюстрирани с кратки притчи, особено подходящи за четене от родител и дете заедно. За което по думите на самият автор се изисква особена смелост, но пък можете да сте сигурни, че ще бъде полезно за всички.

Ако сте любопитни да научите повече, можете да го направите ТУК.

"Каузата на децата" на Франсоаз Долто

Едно от най-големите имена в световната психоаналитична наука – Франсоаз Долто  е сред основателките на Парижката психоаналитична школа и има своето заслужено и безспорно важно място в света на науката. Самата тя е последовател на идеите на Фройд, а нейните трудове вдъхновяват няколко следващи поколения учени.

Голяма част от трудовете ù, изцяло посветени на детското развитие, детската психика и възпитанието, са написани на изключително достъпен език и се радват на широка популярност извън академичните среди.

"Каузата на децата" е може би най-забележителният труд на Долто. Книгата акцентира върху фундаменталното значение на езика в развитието и изграждането на словесното човешко същество, а идеите ù, често определяни като революционни, са колкото нетрадиционни (една от тях е по-ранното пълнолетие), толкова и логични и изключително добре обосновани.

Най-прекият път към "Каузата на децата" е ТУК.

"100 занимания по системата Монтесори, за да подготвим детето си да чете и пише" на Мари-Елен Плас

Мари-Елен Плас е моден стилист, но успоредно с това и автор на детски книги и книги за възпитание. Заинтригувана от методите на Мария Монтесори, тя се посвещава на тяхното популяризиране. Какво представлява педагогическият модел на Монтесори? В най-груб и опростен вид – насърчаване на развитието на детето и уважение към пълноценното човешко същество.

Така стигаме до "100 занимания по системата Монтесори, за да подготвим детето си да чете и пише", която благодарение на Плас ни позволява да се запознаем с повече подробности около методите на Монтесори.

Основната идея в книгата е, че детето развива своята интелигентност чрез сетивата и че преминава през "периоди на чувствителност", по време на които мобилизира цялата си енергия, за да открие и усвои дадено умение. Що се отнася до четенето и писането, най-подходящата възраст е между три и шест години.

Освен полезна, книгата е изключително практична, тъй като предлага многообразие от игрови занимания, които да улеснят ученето и да го направят забавно. Можете да намерите "100 занимания по системата Монтесори, за да подготвим детето си да чете и пише" ТУК.
Сподели.