"Peugeot" и "Citroen" ще предлагат изцяло електрически бусове

Pinterest LinkedIn +

Електрификацията няма да подмине и лекотоварните превозни средства. "Peugeot" и "Citroen" обявиха, че ще предлагат изцяло електрически версии на своите бусове Boxer и Jumper, съобщава "Automotive News Europe".

Както досега, бусовете ще се произвеждат в Южна Италия във фабрика на "Fiat Chrysler". След това обаче ще се изпращат в турската компания "BD Auto", където ще бъдат конвертирани в изцяло електрически.

Електрическият Jumper ще бъде прекръстен на Citroen Relay. Той ще може да изминава между 225 и 270 км с едно зареждане в зависимост от дължината на буса и товара. "BD Auto" предлага и електрическа версия на буса Fiat Ducato, който се произвежда в същия завод. "Renault" вече също има електрически бус - Master ZE, който има около 120 км пробег в реални условия.

Производителите бързат с електрифицирането на лекотоварните автомобили заради затягането на еко нормите, което предстои и за този сегмент. От 1 септември т. г. в Европа влизат в сила по-строгите правила WLTP, които вече се прилагат за обикновените коли, но ще станат задължителни и за лекотоварните.

Концернът PSA, който обединява "Peugeot", "Citroen" и "Opel", планира още повече електрически бусове. И трите марки ще имат електрически версии на сегашните си модели преди 2021 г., а от 2020 г. ще започнат да предлагат и нови по-малки електрически бусове. Анализаторите предвиждат, че пазарът за електрически бусове ще започне да расте през средата на следващото десетилетие и затова компаниите се подготвят още от сега.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.