"Porsche" работи по изцяло електрически версии на Boxster и Cayman

Pinterest LinkedIn +

От "Porsche" потвърдиха, че работят по изцяло електрически версии на моделите 718 Boxster и 718 Cayman. Те ще бъдат на пазара през 2022 г., съобщава "Autocar".

Освен това компанията обмисля дали да не пусне заедно с тях и хибридни версии на сегашното поколение. Те ще използват наличните двигатели и шасита, докато изцяло електрическите модели ще са напълно ново поколение.

"Имаме прототипи на 718, които в момента са изцяло електрически. Работим и по изграждането на хибриден прототип", казва председателят на "Porsche" Оливър Блум.

Една от причините за обмислянето на хибриди е, че наличните технологии за батерии не могат да дадат достатъчно голям пробег, без да се направят сериозни промени по архитектурата на цялата платформа на колата. А от "Porsche" не искат да променят твърде много класическото разположение на двигателя и баланса на шасито, което усъвършенстват вече десетилетия. Затова може да има и хибриди, които да позволят на феновете по-дълги пътувания.

Паралелно с това компанията обмисля и бъдещето на Macan. Блум казва, че ще има поне две или три години, през които ще се предлагат както старото, така и новото поколение на модела. "След това ще решим дали да подобрим двигателя до Евро 7, или да преминем изцяло на електричество. Това зависи и от темпото на промените в държавите. Китай например иска електрически коли сега, докато Русия не бърза толкова", казва още Блум.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.