"Първият закон", или една изненадващо различна фентъзи трилогия

Pinterest LinkedIn +

Джо Абъркромби (Joe Abercrombie) обича да изненадва читателите си. Да им поднася неочаквани ситуации и нетипични персонажи. Прави го още с първите си романи - трилогията "Първият закон", с която заслужено се нарежда до автори като Дж. Р. Р. Мартин и Стивън Ериксън.

"Първият закон" (The First Law) е от онези фентъзи трилогии, които биха допаднали дори на читатели, които не са фенове на жанра.

Едновременно фантастичен и реалистичен, светът, който Джо Абъркромби създава, е пленителен и зловещ, изпълнен с персонажи, които не просто не са еднопланови, а излизат напълно извън всички жанрови клишета.

Именно на това се дължи успехът на Абъркромби. Брилянтното му чувство за хумор и изключителното му умение да развива сюжети създават характерна и увличаща атмосфера.

Той успява не само да завладее читателите и критиката, но и да постигне онова, към което се стреми - фентъзи романи, които буквално ще преобърнат представите за жанра.

Фен на компютърните игри и рисуването на карти на несъществуващи земи, Джо Абъркромби прави първия си опит за написване на фентъзи трилогия като студент. Резултатът не му допада особено и той бързо се отказва от начинанието си.

Няколко години по-късно, след като е завършил психология, работил е в телевизионна компания, а след това и като редактор на документални филми на свободна практика, той решава да опита отново. И започва да пише първия си роман, този път без да се взима толкова насериозно, но с далеч по-добри резултати.

Първата част от трилогията е озаглавена "Гласът на острието" (вземи с 20% отстъпка) и, макар да му отнема доста време, Абъркромби все пак си намира издател. Романът излиза за пръв път през 2006 година и досега е издаден в тринадесет държави.

Светът, в който се развива действието, е очарователен и плашещ едновременно. В него магията е опасна, персонажите са реалистични и нищо не е само добро или само лошо. Логън Деветопръстия е прочут варварин, но късметът му е изневерил. Замесен в поредния конфликт, той е на крачка от това да стане мъртъв варварин, оставяйки след себе си единствено лоши песни, загинали приятели и щастливи врагове.

Неговата история се преплита с тези на капитан Джизал дан Лутар и инквизитора Санд дан Глокта на фона на задаваща се война, коварни заговори и стари сметки, които е време да бъдат уредени. А границата между герой и злодей е толкова тънка, че едва се забелязва.

Втората част на трилогията "Преди да увиснат на въжето" (вземи с 20% отстъпка) ни среща отново с инквизитор Глокта, който има сериозен проблем. Трябва да отбранява град, обсаден от врагове и едновременно с това пълен с предатели. Междувременно един не особено способен командир ще трябва да командва най-зле обучената, най-зле въоръжената и изобщо най-некадърната армия, която можете да си представите.

Финалът на трилогията "Последният довод на кралете" (вземи с 20% отстъпка) ни връща във вече познатия свят, където изходът на войната в Севера все още е неясен, а Джизал дан Лутар вече е убеден, че преследването на слава и почести е безсмислено и възнамерява да се оттегли от войнишкия живот. Глокта вече не може да предвожда бляскави кавалерийски атаки, но във войната, която той води в столицата, се използват други оръжия - коварство, заплахи и изнудване.

Извън трилогията, която, макар и дебютна, нарежда Джо Абъркромби сред най-добрите фентъзи автори, се появяват още няколко не по-малко интересни заглавия. Следващите му творби не са пряко свързани с "Първият закон", макар че действието се развива в същия свят.

Романът "Герои" (вземи с 20% отстъпка) проследява сюжет, заложен в "Първият закон" - войната за установяване на контрол над Севера. С не по-малко реалистични персонажи, изграден около една-единствена битка и толкова ярък, че е спечелил възхищението на Джордж Мартин, "Герои" е от онези книги, които не само целят, но и успяват да изненадат читателите.

Ако вече сте прочели "Песен за огън и лед" и търсите нова вдъхновяваща поредица, в която да се потопите, най-краткият път към брилянтната фантазия на Джо Абъркромби и "Първият закон" е ТУК

Сподели.