Пабло Неруда и болезнената красота на поезията

Pinterest LinkedIn +

Едно от безспорно най-значимите имена в световната литература – Пабло Неруда – е от онези поети, които докосват ума и сърцето на своите читатели, създават светове и оставят дълбок отпечатък върху поколения творци.

Не всеки чете поезия. Малко са хората, сред чиито настолни четива ще откриете том със сонети, например. И въпреки това има поети, чието творчество никой с отношение към литературата не би подминал. Неруда е именно един от тях. Носител на Нобеловата награда за литература, дипломат, политик, но най-вече гениален творец.

Пабло НерудаМаркес нарича Неруда "най-великия поет на ХХ век". Не се наемаме да спорим с него, иска ни се обаче ви разкажем малко повече за твореца Неруда, защото стиховете му не могат да бъдат преразказани. За да се убедите сами в правотата на Маркес, трябва да се потопите в думите на Неруда и да ги "преживеете" лично.

Без да навлизаме в излишни подробности, ето какво трябва да знаете за Пабло Неруда и неговата "Поезия". Изданието, зад което стои издателство Colibri, е двуезично. Можете да избирате между варант с твърда или мека корица, а преводът (и именно тук стигаме до най-важната част) е дело на Никола Инджов.

На всички, които биха могли да се докоснат до творчеството на Неруда в оригинал, благородно завиждаме. Независимо колко езика владеете свободно обаче, сигурни сме, че ще се съгласите, преводът, особено когато става дума за поезия, е изключително важен.

Всъщност книгата започва с кратък предговор именно на преводача Никола Инджов, който разказва (наред с много други неща) за наскоро открити и все още непубликувани ръкописи на Неруда. В тази книга, както вероятно сте се досетили, няма да откриете тях. Но ще имате възможност да се потопите в някои от най-ярките творби на големия поет.

Сред включените в изданието стихове има откъси от стихосбирките "Всемирна песен", "Двадесет стихотворения за любовта и една отчаяна песен", "Земна обител" и "Сто любовни сонета". Емоционални, дълбоки, кипящи от собствената си вътрешна енергия и необикновено красиви, стиховете на Неруда носят в себе си и музика, и мъдрост, и светлина, и тъмнина, а четенето им носи истинско удоволствие.

"Не съм дошъл на съдя и отсъждам.

Аз дойдох на този свят да пея.

И ти – заедно с мене!"

Казва Неруда, а в случай че сте готови да се отзовете на тази покана, най-прекият път към "Поезия" е ТУК.

Сподели.