5 книги, в които да се влюбите за Свети Валентин

Pinterest LinkedIn +

Независимо дали имате половинка, или сте сами, независимо дали избирате романтичен подарък, или просто искате да поглезите себе си, следващите 5 заглавия са прекрасен начин да се потопите в духа на празника.

"Зулейха отваря очи" на Гузел Яхина

Зулейха отваря очи"Зулейха отваря очи" не е обикновена любовна история. Романът, предизвикал огромен интерес сред читателите и критиците, проследява изключително драматичен исторически период и засяга дълбоки, значими общочовешки теми и проблеми.

Гузел Яхина е роден в Казан, учила е Московското училище за кино, няколко години работи в сферата на маркетинга и рекламата. Въпреки на пръв поглед разнообразните си занимания тя не само не загърбва интереса си към литературата, но и създава роман, превърнал се в истинска сензация и отличен с няколко престижни награди.

Още по-любопитен е фактът, че в първоначалния си вариант "Зулейха отваря очи" е киносценарий, който Яхина пише още като студентка. Действието в романа се развива през 1930 година, когато в патриархалния свят на татарското село, в което живее Зулейха, "връхлита" колективизацията на Русия.

Зулейха, оказала се сред стотиците "врагове" на съветската власт, прогонени от домовете си, е изпратена в Сибир. Сред заточените има необразовани селяни, интелектуалци, престъпници, мюсюлмани, православни и атеисти, татари, руснаци и немци. Всички те са поставени в една и съща ситуация, принудени да се борят за живота си.

Вълнуващ, стискащ за гърлото разказ за оцеляването въпреки всичко, за правото и свободата да взимаш решения и за силата да обичаш, "Зулейха отваря очи" е роман събитие. А най-прекият път към него е ТУК.

"История на любовта" на Никол Краус

История на любовтаПубликуван в повече от 25 страни, "История на любовта" е дълбок, вдъхновяващ и вълнуващ роман, в който усетът за романтика и прекрасното въображение на Никол Краус се преплитат, а резултатът е повече от завладяващ.

Един изгубен роман. Една забравена любов. Едно момиче, което обича мистерии. Какво ги свързва? Колко живота може да промени една книга и кой всъщност създава реалността. Лео Гурски е странен старец, който всяка вечер тропа по радиатора, за да даде знак на съседите си, че още е жив. Но не винаги е бил такъв.

В младостта си, все още в родната Полша, Лео се влюбва в момиче на име Алма. И пише роман, посветен на нея. Шейсет години по-късно на другия край на света едно четиринайсетгодишно момиче, кръстено на героинята от този роман, иска да открие съименницата си и да съхрани своето семейство.

Една необикновена история, в която главен герой е книгата, която постепенно става по-важна от своя автор, "История на любовта" задава въпроси, чиито отговори всеки читател трябва да открие сам за себе си. Най-лесният начин да го направите е ТУК.

"Истанбул червен" на Ферзан Йозпетек

Истанбул червенЛюбовта има много измерения. "Истанбул червен" е роман за истинската любов и нейните различни лица, за любовта към един град, за любовта към родителите, за любовта към себе си и разбира се, за онази "голяма" романтична любов, която не винаги откриваме там, където очакваме.

Ферзан Йозпетек е един от най-успешните италиански филмови режисьори, а първият му роман "Истанбул червен" е своеобразно обяснение в любов към родния му град. Динамичен, многолик, обагрен в червено, изпълнен с носталгия, променящ се непрекъснато, градът носи в себе си минало и бъдеще, преплетени в едно винаги пълно с изненади настояще.

В романа се преплитат историите на една бизнес дама, чието кратко работно пътуване ще се превърне в истинска катастрофа и чийто живот ще се промени завинаги, и на един отдавна живеещ в чужбина режисьор, който въпреки всички спомени, а може би тъкмо заради тях, непрекъснато се завръща към своя град, макар и за кратко.

"Истанбул червен" е лиричен, пленителен и омагьосващ с атмосферата си роман. Най-прекият път към него е ТУК.

"Първият ден от остатъка от живота ми" на Виржини Грималди

Първият ден от остатъка от живота миЕдин прекрасен и много оптимистичен роман за всички, които имат нужда да повярват, че любовта не е нещо, което се случва само на другите. Не е нещо, за което можеш да бъдеш прекалено стар или съществува само във филмите. Виржини Грималди е известна блогърка, с прекрасно чувство за хумор и няколко успешни романа зад гърба си, два от тях написани в съавторство с други писателки.

"Първият ден от остатъка от живота ми" е историята на 40-годишната Мари, която намира отдушник в романтичните комедии и плетките. Само че грижите за дома започват да стават твърде монотонни, дъщерите ù неусетно са пораснали и вече почти нямат нужда от нея, а съпругът дори вече не се старае да прикрива изневерите си. 

Мари се престрашава да разчупи ежедневието си и заминава на околосветското пътешествие на борда на луксозен лайнер. По време на пътуването си се запознава с Камий, която е млада, но пухкава и това я притеснява сериозно, и с 60-годишната Ан, която преживява тежка раздяла след продължила десетилетия връзка.

Три жени, колкото различни една от друга, толкова и близки помежду си, ще открият, че приятелството и любовта все още съществуват. Ще ви разсмеят, ще ви разплачат и със сигурност ще ви оставят с чувството, че никога не е късно животът да започне отначало. Можете да намерите "Първият ден от остатъка от живота ми" ТУК.

"Нашите раздели" на Давид Фоенкинос

Нашите разделиЕдно от най-ярките имена в съвременната френска литература Давид Фоенкинос е носител на множество престижни награди, а романите му са преведни на десетки езици. Умението му да разказва пленителни истории му е спечелило почитатели по цял свят, а част от книгите му се радват и на великолепни филмови адаптации. 

"Нашите раздели" проследява живота на Фриц и Алис, които, макар че се обичат, периодично се разделят. После отново се събират. И отново се разделят. Причините са много − родители, изневери, ревност. Езикът на Давид Фоенкинос е поетичен, наситен с метафори, но и приятно освежен от чувството му за хумор. Книгата успява да улови онази обикновена, дори прозаична ежедневна любов по един необикновен начин, с всичките ù проблеми и с цялата ù красота.

Дали сред всичките си раздели и различия Фриц и Алис ще успеят да запазят любовта си? Как ще се отрази странната им връзка върху близките им, приятелите, децата им? Дали можем да се научим да обичаме и къде между всички бивши и настоящи връзки откриваме онзи единствен и точен човек?

Отговорите на всички тези въпроси се крият ТУК.

Сподели.