5 нови книги за страхотен старт на годината

Pinterest LinkedIn +

Какъв по-добър подарък за началото на новата година от една нова книга? А защо не няколко? Предлагаме ви 5 изкушаващи заглавия, сред които да изберете новите попълнения в библиотека си.

"Речи против Катилина" на Амели Нотомб

Амели НотомбДобре позната на българските читатели, Амели Нотомб е ексцентрична, иронична и винаги забавна. Определя сама себе си като "графоман", но не смята, че в това има нещо лошо. Публикува по един роман всяка година и верните ù почитатели са много доволни от този факт. Освен това има афинитет към абсурдните ситуации, а "Речи против Катилина" е поредното доказателство за това.

Историята започва с двойка млади пенсионери, които си купуват къща, за каквато отдавна мечтаят, на тихо и спокойно място сред гората. Уединението им обаче не трае дълго, защото съседът им пристига да се представи. Тази привидна проява на добро възпитание се оказва нещо много по-различно и всъщност доста по-различно от онова, което са очаквали.

Гостът остава в дома им цели два часа, през които отговаря едносрично на всеки опит на домакините да проведат любезен разговор. Досадният съсед започва да се появява всеки ден в един и същи час, прекарвайки точно два часа в дома на двойката. Ден след ден визитите му стават все по-зловещи.

Колкото и да са изобретателни, домакините не успяват да избегнат тези странни посещения, а най-притеснителното е, че нямат представа каква е тяхната цел.

Разбира се, изцяло в стила на Амели Нотомб, финалът е брилянтен и абсолютно непредвидим. Ако сте любопитни да научите повече, можете да го направите ТУК.

"Познатият непознат" на Труман Капоти

Труман КапотиЛюбим автор на няколко поколения, Труман Капоти е писател, който едва ли има нужда от представяне. Въпреки че авторът на "Закуска в "Тифани" и "Хладнокръвно" постига първите си големи литературни успехи още съвсем млад, оказва се, че ранните му творби са малко известни.

Открити в архивите на Нюйоркската обществена библиотека, включените в този сборник поизведения са първите стъпки на Капоти към оформянето му като писателя, когото познаваме. Кратки, но ярки, те са огледало на съпричасттността, която Капоти винаги е изпитвал към отхвърлените, беззащитните, бедните, онези, които остават в периферията на обществото.

Онова, което Капоти вижда като несправедливост още в средата на ХХ век, не винаги е възприемано така и от съвременниците му. Разказите му предизвикват състрадание и разбиране, от тях струи неочаквана мъдрост, а смелостта му да пише за расизъм и неправда, за насилие и отчаяние го превръща в един от най-значимите американски автори.

Можете да намерите "Познатият непознат" ТУК.

"Другият син" на Александер Сьодерберг

Другият синДългоочакваното продължение на "Андалуският приятел" вече е тук, а Александер Сьодерберг за пореден път ни изправя пред спиращ дъха шеметен трилър. "Другият син" е втора част от трилогията на Сьодерберг, в която продължава историята на Софи Бринкман.

Софи е самотна майка, която работи като медицинска сестра. Така се запознава с Хектор Гусман и се влюбва в него. Може да звучи като романтична история и вероятно би могла да бъде такава, само че Хектор е престъпен бос и когато изпада в кома, Софи поема контрол над империята му.

Дали ще се справи и ще намери ли начин да оцелее в свят на опасни престъпници, където лоялността е плаващо понятие, а правилата непрекъснато се променят? Ако сте любопитни да разберете повече, можете да намерите "Другият син" ТУК.

"Кървави книги, том 5" на Клайв Баркър

Кървави книгиКлайв Баркър е британски писател, автор на повече от 30 книги. Наричат го "британския Стивън Кинг" − определениеq показателно колкото за жанровите му пристрастия, толкова и за многопластовостта на творчеството му. Поредицата "Кървави книги" е отличена с наградите "Уърлд Фентъзи" и "Бритиш Фентъзи", а стилът му e поетичен, изпъстрен с метафори и изключително оригинален.

Шестте тома на "Кървави книги" са преведени в повече от 40 държави и съвсем заслужено нареждат Баркър сред водещите съвременни писатели в жанровете хорър и фентъзи. Петата част от поредицата е прекрасно допълнение към колекцията на онези от вас, които имат първите четири тома, но може да бъде и начало на пристрастяването към света на Баркър за всички, които досега не са попадали на книгите му.

Красиви и зловещи, неговите истории ще ви отведат в един мрачен, но съвършен в геометрично отношение жилищен комплекс, който постепенно се обезлюдява заради серия от мистериозни убийства. Ще ви срещнат с Ванеса, която обича да пътува по шосета без указателни табели, но съвсем скоро ще установи, че това може да е много, много опасно.

Най-прекият път към "Кървави книги, том 5" е ТУК.

"Вратата" на Магда Сабо

Магда СабоМагда Сабо е една от най-превежданите унгарски писателки. Лишена от правото да публикува творбите си по политически причини чак до 1958 година, тя е носител на няколко престижни отличия, а темите на романите ù са колкото ежедневни, толкова и дълбоки, колкото женски, толкова и общочовешки. 

"Вратата" е историята на една писателка и нейната прислужница. Двете жени са пълна противоположност: едната е млада, другата − възрастна, едната живее, за да пише, другата е почти неграмотна, едната е смирена, другата − горда. Въпреки това те има какво да научат една от друга.

Романът е преведен на 42 езика и е отличен с френската награда "Фемина", а през 2012 година носителят на "Оскар" Ищван Сабо го екранизира.

Най-прекият път към "Вратата" е ТУК.

Сподели.