5 нехудожествени книги за всеки любопитен ум

Pinterest LinkedIn +

Предизвикателство към ума и провокация за любопитството, следващите 5 заглавия са колкото различни едно от друго, толкова и обединени от факта, че всяка от тях ви дава възможност да разширите знанията и представите си за света.

"Ние сме нашият мозък" на Дик Сваб

Дик СвабДик Сваб е професор по невробиология и дългогодишен директор на Нидерландския институт за мозъчни изследвания. Известен най-вече с проучванията и откритията, които прави в областта на медицината, той се занимава с влиянието на хормоналните и биохимични фактори, които се отразяват на формирането на мозъка в утробата, а последните години прави сериозни проучвания върху депресивните състояния и болестта на Алцхаймер.

Теорията, която Сваб изгражда на базата на резултатите от работата си, е, че мозъкът не е нещо, което имаме, той е всичко, което сме. Иначе казано, биологичните процеси в мозъка ни определят нашите реакции и индивидуалността ни. Наред с множество любопитни факти, като това че човешкият мозък тежи килограм и половина, а нервните клетки в него са над 100 милиарда, в "Ние сме нашият мозък" Сваб разкрива по изключително достъпен начин как всъщност действа сивото ни вещество.

Изчерпателна и задълбочена, тази книга е истинско пътешествие из тайните на паметта и формирането на съзнанието. Ако сте любопитни да научите повече, можете да го направите ТУК.

"Българска литература от Освобождението до Първата световна война. Част 2" на Милена Кирова

Милена КироваИзключително ценна за студентите по българска филология, тъй като е съобразена с тяхната учебна програма, книгата на професор Милена Кирова "Българска литература от Освобождението до Първата световна война. Част 2" използва много фактологична информация, за да представи на читателите си класически автори и произведения, но и по-малко известни, дори забравени днес творци.

Именно това е причината да смятаме, че тя би била интересна не само за студентите и професионално занимаващите се с литература читатели, но и за една по-широка аудитория. Изключително достъпният език, на който е написана книгата, я прави не само полезно, но и много увлекателно четиво.

Нейната втора част обхваща периода на модернизма в българската литература и цялостни портрети на някои от най-значимите автори от онова време: от Петко Тодоров, Пенчо Славейков и Пейо Яворов до Дебелянов, Лилиев и Траянов.

Най-прекият път към "Българска литература от Освобождението до Първата световна война. Част 2" е ТУК.

"100 занимания по системата Монтесори, за да подготвим детето си да чете и пише" на Мари-Елен Плас

100 занимания по системата Монтесори, за да подготвим детето си да чете и пишеПо професия Мари-Елен Плас е моден стилист. Успоредно с това обаче е и автор на детски книги и не на последно място − на няколко изключително интересни книги, популяризиращи педагогическия модел на Мария Монтесори. Интересът на Плас към методите на Монтесори се отразява и върху художествените ù книги. 

В основата на философията на Мария Монтесори е заложена идеята, че детето още от раждането си е пълноценно човешко същество, чието развитие трябва да бъде насърчавано. Едно от основните схващания, представени в "100 занимания по системата Монтесори, за да подготвим детето си да чете и пише", е това, че децата развиват своята интелигентност чрез сетивата си и преминават през "периоди на чувствителност", по време на които мобилизират цялата си енергия, за да открият и усвоят дадено умение. 

Що се отнася до четенето и писането, периодът, подходящ за тяхното усвояване, започва малко преди третата година на детето и продължава до шестата. Книгата на Мари-Елен Плас предлага разнообразни игрови занимания, с които да помогнете на малчуганите да натрупат базисни познания с лекота и дава насоки как да направите сами подходящите за целта помагала. 

Ако сте любопитни да научите повече, можете да го направите ТУК.

"Екзистенциална психотерапия" на Ървин Д. Ялом

Екзистенциална психотерапияЪрвин Д. Ялом е едно от най-големите имена в съвременната психотерапията и един от родоначалниците на груповата терапия. Книгите му се радват на огромна популярност по цял свят. Оригиналните му методи го утвърждават като водеща фигура в съвременната невронаука.

Значимият му научен принос е високо ценен в професионалните среди, но това, което го превърща в автор на бестселъри, е умението му да представя идеите си по достъпен и едновременно с това силно въздействащ начин.

"Екзистенциална психотерапия" стъпва върху идеите на екзистенциалната философия, без да пренебрегва факта, че е насочена към аудитория, която най-вероятно не ги познава в дълбочина. Ялом се опитва да насърчи читателите си да обърнат внимание на собствената си екзистенциална ситуация, тъй като е дълбоко убеден, че именно това е задачата както на философите, така и на терапевтите.

Резултатът е една необикновена и изкючително интересна сплав от клиничен опит, емпирични изследвания, философски теории и примери от световната литературата, чрез която Ялом изгражда ясна представа за рамките и същността на екзистенциалната психотерапия. Най-прекият път към неговите открития е ТУК.

"Осмото чувство − ключът към Вселената" на Теодора Стефанова

Теодора СтефановаПредизвикателство за по-скептичните читатели и изкушение за онези от вас, които смятат, че границите на познатия ни свят не изчерпват съществуващото и възможното, книгата на Теодора Стефанова "Осмото чувство − ключът към Вселената" е нетипична автобиография, проследяваща живота и творческия път на авторката си.

Теодора Стефанова, наричана от медиите "гадателката на Берлускони", вярва в свърхестевените явления и способности и смята, че самата тя притежава такива. За напътствията, които получава от Космоса, за скептичните и отворените към непознатото хора, за срещите с известни и влиятелни личности и за работа си като футболен анализатор и коментатор на мачове в "Mediaset Premium" и "Telelombardia" в Милано Теодора разказва непринудено и открито.

Прогнозите, които тя прави, предизвикват огромен интерес, а Теодора получава покани за гостувания в множество телевизионни предавания в Европа и Америка. Участвала е дори в предаването на Лари Кинг. Книгата е написана в съавторство с Ани Томова, а най-лесният начин да се сдобиете с нея е ТУК.

Сподели.