Отворено писмо на Телеман - доскорошен продуцент на "Карбовски: Директно" и "Отечествен фронт"

Pinterest LinkedIn +

Ден след изявлението на Нова телевизия във връзка с непредизвестеното напускане на медията от Мартин Карбовски своята официална позиция под формата на отворено писмо до медиите разпространи и "Телеман" - доскорошен продуцент на неговите авторски предавания "Карбовски: Директно" и "Отечествен фронт", излъчвани всяка събота по Нова телевизия. Текстът, подписан от режисьора Николай Русакиев, потвърждава информацията, че Мартин Карбовски преминава в редиците на TV7, присъединявайки се към големия брой телевизионни личности, напуснали Нова телевизия в последните месеци.

Уважаеми колеги,

както вероятно вече знаете, нашият колега и приятел Мартин Карбовски обяви публично решението си да прекрати ангажиментите към "Телеман" и "Нова телевизия", а в частен разговор ние, като негови продуценти, бяхме уведомени за решението му да премине в TV7.

Без съмнение, всеки човек има право на своите решения, право на труд и на промяна. За седем години никога не сме ограничавали неговото - работата му в различни печатни и електронни медии е доказателство за това. Същото можеше да стане и със сегашната промяна, след изтичане на контракта му с "Телеман" и респективно с "Нова телевизия".

В нашата компания най-високо от всичко ценим свободата, но наравно с нея – професионалната етика и коректност. Но трябва ли свободата да е оправдание, когато се погазват етиката и коректността?

Именно те обаче са нарушени сега, когато едностранно и предсрочно са прекратени дългосрочни договори, сключени до края на 2014-та година. Особено важен е фактът, че договорите между "Телеман" и "Нова телевизия" бяха подновени за две години през лятото на 2012 г. със знанието и съгласието на Мартин Карбовски. Едва след като имахме валидни договори с телевизията, ние като продуценти подновихме и договорите си с Мартин Карбовски.

Впрочем това винаги е била обичайната ни практика: "Телеман" и Мартин Карбовски имат договори само и единствено за броя епизоди, за които има действащи договори и с "Нова телевизия". С други думи, Мартин Карбовски никога не е бил "крепостен" на продуцентите си и е бил абсолютно свободен преди подписване на контракт и след изтичането му.

Уважаеми колеги, обърнахме толкова много внимание на юридическата страна на отношенията между "Телеман" и Мартин Карбовски, позволихме си дори тавтология на думата "договор", защото договорните отношения и преди всичко тяхното спазване са основата на доверието, спокойствието и сигурността в която и да е било работа, те са фундамент за нормалното функциониране на всяка система. И няма нужда да се връщаме чак до Жан-Жак Русо, за да сме убедени в това.

Договорите между "Нова телевизия" и "Телеман", и най-вече срокът, за който бяха сключени, даваха дългосрочна перспектива и далечен хоризонт за десетки хора, ангажирани с изпълнението им. В наши дни, в които точно перспективата, далечната цел и доверието са най-дефицитната стока, "Нова телевизия" беше коректният партньор, който ги гарантира. Ние от "Телеман" не можем да предадем това доверие. Истинското партньорство идва тогава, когато и двете страни знаят, че могат безрезервно да си вярват.

В интерес на истината трябва да признаем, че към "Телеман" имаше отправена покана от страна на ТВ7, бяха проведени няколко телефонни и два лични разговора с г-н Николай Бареков. Подобно, много примамливо предложение, имаше и към г-жа Венета Райкова, с която ние правим предаването "Горещо" - но тя имаше мъжеството и силата да го откаже. Ние постъпихме честно, а дали е било справедливо – само Господ може да решава.

Очевидно след като е станало ясно, че "Телеман" твърдо стои зад ангажиментите си към "Нова телевизия", са започнали разговорите лично с Мартин Карбовски, за което впоследствие бяхме уведомени и му благодарим. Последва огромно усилие, с което и ние от "Телеман", и цялото ръководство на "Нова телевизия", се опитахме да променим решението на нашия колега и приятел Мартин Карбовски, но уви, безуспешно.

С решението му едностранно и предсрочно да прекрати договорите си с "Телеман", за което писмено бяхме уведомени на 01.02.2013, беше сложен край на едно дълго - продължило цели седем години - творческо сътрудничество. Никога няма да разберем кой е дал повече, кой е взел повече. Но такова сътрудничество в наше време и в нашата страна е сравнителна рядкост, изгражда се много трудно, но – за съжаление – се разрушава много лесно.

По-тъжното е, че се разруши и едно приятелство, което се печели най-трудно и струва най-скъпо. По-скъпо от всичките пари, които могат да бъдат платени някога и от някого...

С тези тъжни размисли за приятелството и предателството завършваме официалната позиция на "Телеман" за нашата обща история с Мартин Карбовски. Затваряме тази страница и отгръщаме последните с 2-3 странички на "За кого бие камбаната".

Сподели.