"Отвъд зимата" на Исабел Алиенде: буря от емоции

Pinterest LinkedIn +

Едва ли има нужда ви убеждаваме, че Исабел Алиенде може да разкаже всяка история така, че да ви накара да се влюбите в нея. "Отвъд зимата" е роман с толкова много лица, че е трудно да бъде описан с малко думи, но ако все пак трябва да се спрем само на една, то тя е БУРЯ.

Исабел Алиенде няма нужда от представяне. Няма да изброяваме и всички причини да обичаме романите ù. Всъщност ще ви разкажем, или по-точно ще ви припомним само няколко факта от биографията ù. Освен автор на световни бестселъри Алиенде е и сред писателите, които не се страхуват да експериментират с жанровете. Започва кариерата си като журналист в Перу, а по-късно емигрира във Венецуела. Преподава литература в няколко престижни университета в САЩ, а на всеки, който е любопитен да научи повече подробности за творческия ù път, препоръчваме да прочете "Моята измислена страна".

Биографията ù е не по-малко драматична и вълнуваща от романите ù, но това, с което печели сърцата на читателите по-цял свят, е прекрасният ù стил. "Отвъд зимата" не прави изключение. Чете се неусетно, изпъленен е с ретроспекции, персонажите са ярки, но странни, и тъкмо затова веднага печелят симпатиите на читателя.

Романът започва с една страховита снежна буря, която се стоварва върху Бруклин, превръщайки обитателите на квартала в "затворници" в собствените им домове. Или в случая на Лусия Марас – в квартирите им. Лусия е университетски преподавател, пристигнала от Чили по покана на свой колега, и макар неохотно да признава, че е започнала да остарява, съвсем не е готова да се откаже от важните неща в живота: например от любовта. И въпреки че е преживяла не малко природни и политически катаклизми, снежната буря успява я стресне.

Единственият човек, към когото може да се обърне, е именно колегата ù от университета и неин хазяин – Ричард. Особняк, който живее сам с три котки, лекува мигрената си с марихуана, миналото му е пълно с призраци и не е особено гостоприемен. Освен това е толкова небрежен, че се налага въпреки снежната буря да заведе една от котките си на ветеринар, след като животното се натравя с разлетия от стопанина антифриз. Ричард, който твърди, че просто търпи присъствието на котките в къщата, всъщност за своя собствена изненада се оказва дълбоко привързан към тях и толкова се разстройва от инцидента, че на прибиране се удря в друга кола.

Произшествието е съвсем леко, но ще преобърне живота не само на Ричард, но и на Лусия, и на момичето, което шофира другия автомобил. Името ù е Евелин, емигрантка от Гватемала, която, независимо от крехката си възраст, познава жестокостта на живота не по-зле от Ричард и Лусия. Ричард се чувства отговорен за катастрофата и когато Евелин се появява на вратата му няколко часа след инциндента, той е принуден да помоли Лусия за помощ, защото не говори добре испански.

"Отвъд зимата" е буря от емоции, роман, колкото за силата на любовта, толкова и за драматичните политически събития в Латинска Америка. В него бушуват страсти и революции, преврати и жестока престъпност, прескачат се минало и настояще и въпреки цялата си сериозност, е белязан от очарователното чувство за хумор на Алиенде. Изтъкан от напрежение и едновременно с това стигащ много по-дълбоко от криминалната интрига. Която, трябва да признаем, е наистина майсторски заплетена.

Ако сте любопитни да научите повече, най-прекият пък към "Отвъд зимата" е ТУК.
Сподели.