Отправиха смъртна заплаха и към авторката на "Хари Потър"

Pinterest LinkedIn +

Авторката на популярната сага за Хари Потър Джоан Роулинг беше заплашена с убийство, след като изрази публично подкрепата си за писателя Салман Рушди.

Писателката коментира тежкия инцидент, при който Рушди беше нападнат по време на своя лекция. "Ужасна новина. Чувствам се много зле. Дано всичко да е наред", написа Роулинг на страницата си в Twitter. "Не се безпокой. Ти си следващата", отговори един от потребителите на социалната мрежа.

Според "Дейли мейл" грозната закана е отправена от екстремист, който преди това е изразил симпатиите си към Хади Матар, заподозрян в опита за убийство на Рушди.

Салман Рушди беше намушкан с нож в Ню Йорк, докато представя публична лекция, в която е трябвало да говори за това, че САЩ се превръщат в място за себеизразяване и убежище за артисти в изгнание. Самият Салман Рушди е роден в Бомбай и живее последователно в Обединеното кралство и САЩ (от 2000 г.). Световна слава му донесе противоречивият му роман "Сатанински строфи", който обаче предизвиква силни противоречия в ислямския свят и беше забранен в много страни. Иранският аятолах Рухола Хомейни обяви писателя за вероотстъпник и издаде фетва, в която нарече убийството на писателя благотворително дело. За убийството му беше определена награда от 3 милиона долара, а през 2007 г. пакистански ислямски учени обявиха награда от 11,5 млн. долара за главата на Салман Рушди.

След инцидента в Ню Йорк писателят беше транспортиран с хеликоптер в болница. Часове по-късно агентът му Андрю Уайли разкри, че Рушди е бил поставен на вентилаторно дишане и че новините не са добри. При нападението е бил увреден черният му дроб, както и нервите на едната му ръка, а освен това има голяма вероятност писателят да загуби и едното си око.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.