От Русия с любов, или 3 руски романа, които си струва да прочетете

Pinterest LinkedIn +

Независимо какви са политическите ви убеждения, те не трябва да се превръщат в причина да се откажете с лека ръка от руската литература. Можете да попаднете на чудесни произведения както от класически, така и от съвременни руски автори. Следващите три романа са повече от достатъчно доказателство за това, че те заслужават вашето внимание, а четенето на творбите им е истинско удоволствие.

"Батман Аполо" на Виктор Пелевин 

Заглавието е достатъчно красноречиво, за да ви подготви, че не става дума за обикновен роман. Виктор Пелевин е един от най-популярните съвременни руски писатели и интелектуалци, известен с умението си да провокира, с чувството си за хумор и с таланта да създава литературни блокбъстъри. Той е саркастичен, сюрреалистичен, постмодерен и е безспорен любимец на читателите.

"Батман Аполо" е "вампирски" роман. Но няма да откриете влюбени вампири, свръхчувствителни тийнейджърки и романтика. Всъщност, точно както се очаква от един постмодерен роман, книгата е мрачна алегория на съвременния свят.

Мистични ритуали, тайнствени срещи със самия граф Дракула, приключения на границата между реалното и виртуалното и едновременно с това сериозна социално-политическа сатира - "Батман Аполо" е подходящо четиво както за феновете на фантастиката, така и за всички, които осъзнават кризата на съвременната култура.

Така че забравете всичко, което знаете за вампирите, и се пригответе за изненади. Най-прекият път към "Батман Аполо" е ТУК.

"Пътуване към Трулала" на Владимир Каминер

Владимир Каминер е от онези писатели, които не е разумно да четете на обществено място, освен ако не искате всички да ви гледат, чудейки се защо се смеете. Затова пък е особено подходящ избор, ако ви се чете нещо наистина смешно.

Роден е в Москва, но в началото на деветдесетте години заминава за Германия. Когато пристига в Берлин, не знае дори дума немски. Впоследствие обаче не само научава езика, но и започва да пише на него и в момента е най-издаваният и най-превежданият в чужбина немски автор.

Което не прави историите по-малко руски. Дебютният му роман "Руско диско" постига огромен успех и отваря вратите на световната литература пред своя създател.

"Пътуване към Трулала" е разказ за пътуването на Каминер из Европа. С присъщото си чувство за хумор той описва първите си неуспешни опити да напусне Русия, а след това и живота си в току-що разпадналата се ГДР.

Ако обичате забавните четива, "Пътуване към Трулала" със сигурност ще ви допадне. Най-прекият път към нея е ТУК.

"Пътят на Мури" на Иля Бояшов

Един необикновен котарак, който пътешества из Европа, в един наистина майсторски роман. Романът е "Пътят на Мури" и печели руската литературна награда "Национален бестселър", котаракът се казва Мури и бяга от бомбардирано селце в Босна, а писателят, който стои зад неговата история, е Иля Бояшов.

Въпреки сериозните си литературни успехи, Бояшов твърди, че е първо учител, а след това писател и не смята белетристика за своя професия. Читателите и критиците обаче мислят различно, защото и останалите произведения на Бояшов се радват на високо признание - романът му "Армада" (сатирична антиутопия) е номиниран за наградата "Руски Букър", а романът "Танкистът, или Белият тигър" - за националната литературна награда "Голяма книга".

Да се върнем обаче на Мури. Неговото пътешествие е изпълнено с премеждия, но той се движи устремено и упорито, а целта му е ясна: да си върне принадлежащите му по право купичка мляко, одеялце и двунога прислуга. Книгата е пътуване не само през бурните исторически събития през деветдесетте години на миналия век, но и през световната литература.

Забавен, абсурден, пълен с изненади и понякога дори сериозен, "Пътят на Мури" е роман, които очарова със своето остроумие, а най-лесният начин да се сдобиете с него е ТУК.

Сподели.