Още 3 страхотни книги, които не бива да пропускате тази пролет

Pinterest LinkedIn +

Общото между следващите три заглавия е, че не са романи, че са за изключителни личности, че са свързани с киното по някакъв начин и най-вече – че са вдъхновяващи, всяка по свой собствен начин. Така че остава единствено да ви пожелаем приятно четене.

"Черно на бяло" на Теа Денолюбова

Според своите създатели "Черно на бяло" не е точно биографична книга, не е и автобиография, а е книга разговор. Главният герой в него е актьорът Христо Мутафчиев, поводът е, че става на 50 години и за този половин век е преживял много неща, за които да разкаже. С неизменното си чувство за хумор, разбира се.

Откровен разговор за смисъла на съществуването, книгата е дело на Теа Денолюбова, организатор на фестивала "From Page to Stage" и главен редактор на онлайн изданието АртАкция. "Черно на бяло" не е първата ù книга, тя вече има зад гърба си една стихосбирка и един роман, но пък е поредното доказателство, че е склонна да експериментира с жанровете.

Да се разказва подробно за книга като "Черно на бяло" би било излишно, а и ще отнеме част от удоволствието на четенето. В случай че сте любопитни да научите повече, можете да отидете на представянето на книгата на 4 април от 19:00 ч. в театър "Азарян". Датата не е случайно избрана, а гостите на събитието ще са повече от интересни.

Можете да намерите книгата и ТУК.

"Уловеното време" на Андрей Тарковски

"Уловеното време" е книга, в която големият руски режисьор разказва за филмите си, за начина си на работа, за отношението си към изкуството като цяло и за трудния път, по който е минал, създавайки емблематичните си ленти "Сталкер", "Соларис", "Андрей Рубльов" и "Жертвоприношение".

Книгата е колкото изкушаваща за всеки киноман, толкова и полезно четиво за всички, които се занимават професионално с кино, тъй като Тарковски отделя специално внимание на изразните средства на киното: изображението, монтажа и екранното време. Именно времето е един от елементите, които най-много вълнуват режсьора, макар той да не пропуска да спомене и работата с актьорите, работата върху сценариите и тази с операторите.

Особено любопитен факт е, че книгата "Уловеното време" все още не е издадена в Русия, българското издание е трето след публикациите на текста на немски и на английски език. Ако сте любопитни да научите повече, можете да го направите ТУК.

"Катерина Евро ...И още нещо" на Диляна Ценова Гогова

Всъщност и тази книга не е точно биография, не е и автобиография, защото, макар в нея да звучи гласът на Катерина Евро, в написването ù е замесена и журналистката Диляна Ценова Гогова. Важното в случая не е това дали можем, или не можем да сложим категорично жанрово определение на книгата. Важното е, че тя ще ви разсмее и разплаче още с първите си страници.

Емоционална, пъстра, ярка като самата Катерина Евро, книгата събира в себе си спомените на актрисата за детството ù, за работата ù в киното и емблематичните ù роли, за любовта и приятелството. Официалната премиера на "Катерина Евро ...И още нещо" е на 11.04 в 19:30 часа, в Клуб 1 в Националния дворец на културата, но ако нямате тъпрение да чакате дотогова, можете да се сдобиете с книгата и малко по-рано, а най-лесният начин да го направите е ТУК.
Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.