Oculus отвръща на удара! "ZeniMax просто искат от милиардите на Facebook"

Pinterest LinkedIn +

Oculus VR внесе своята защита по предстоящото дело срещу ZeniMax относно интелектуалната собственост над технологията, използвана за разработката на визьора Oculur Rift.

Компанията на Палмър Лъки бе подведена под съдебна отговорност от американската гейм компания, собственик на Bethesda и id Software, с внасянето на обвинителен акт през май 2014 година срещу основателя на Oculuc. В него се твърди, че напусналият компанията съосновател на id Software – Джон Кармак – е откраднал VR технологията от ZeniMax, преди да се присъедини към Oculus.

Сега последните отвръщат на удара, обвинявайки официално ZeniMax в опит да се възползват от сделката между Oculus и Facebook – новия собственик на компанията и нейния революционен VR HMD – на стойност два милиарда долара. От Oculus твърдят, че ZeniMax са опортюнисти и че преди подписването на сделката с Facebook никой нито веднъж не е повдигнал въпроса за евентуална кражба на интелектуална собственост.

"Което, без съмнение, се дължи на факта, че ZeniMax няма какъвто и да било принос за създаването на технологията зад Oculus VR. Защото Oculus VR е създаден от талантлив изобретател-тийнейджър – Палмър Лъки, който направи пробив в досегашния подход към виртуална реалност. Той реши да използва откритията си, за да направи нещо, което всеки човек би могъл да използва – най-добрия хедсет в света, възпроизвеждащ виртуална реалност", казва се в документа на Oculus.

Пак там се изтъква в няколко пункта, че ZeniMax са получили първичния код на Oculus преди повече от година и половина и са имали възможност да го проучат подробно, но никой не е споменал възможността дори един елемент от него да е заимстван от интелектуална собственост, принадлежаща на ZeniMax, преди обявяването на сделката с Facebook и сумата от $2 милиарда.

Сподели.