Art attack! Google обяви Cardboard – бюджетната "алтернатива" на Oculus Rift от... картон

Pinterest LinkedIn +

Изпреварвайки появата на Oculus Rift и Project Morpheus на Sony, Google представи своята "алтернатива" на конкурентните VR устройства, която ще коства на потребителите над 10 пъти по-малки разходи, плюс малко ръчен труд. Необходими са също Android смартфон и специалното приложение, създадено за целта – Cardboard App, което вече е налично в Google Play.

Както подсказва името му, предложението на Google е създадено от картон, а потребителите имат възможност да го "конструират" съвсем сами, следвайки инструкциите, публикувани в страницата на проекта. Освен здрав картон и телефон, списъкът със задължителни компоненти включва чифт лещи и малък магнит, които могат да бъдат закупени за около 30EUR от Amazon, няколко ленти велкро и ластичка.

Едновременно с приложението, което позволява гледането на YouTube и 3D видео, взаимодействието с 3D обекти, възпроизвеждането на Google Earth и други любопитни визуални изживявания, Google разпространи и SDK, давайки възможност на разработчиците да започнат да експериментират със своите VR идеи.

На този етап Google са тествали успешно Google Nexus 4 и 5, Motorola Moto X, Samsung Galaxy S4 и S5 и Samsung Galaxy Nexus с Cardboard App, а The HTC One, Motorola Moto G и Samsung Galaxy S3 са се представили като частично съвместими с приложението, което използва жироскопа и магнитометъра на телефона за предаване на информация за движението на главата и като контролна функция.

Сподели.