Нов сериозен спад на продажбите на коли в Европа

Pinterest LinkedIn +

Продажбите на нови автомобили в Европа са записали общо 8,1% понижение само през ноември т.г. Това показват данни на автомобилната асоциация ACEA, цитирани от "Automotive News".

Това е третият пореден месец на спад след навлизането на новите правила за тестове за вредни емисии. Най-сериозен е сривът на продажбите във "Volkswagen Group" – 11% за групата, като "Porsche" записва 62% спад, а "Audi" – 41%. Основният бранд VW губи 3,8%. Отличниците в групата са "Skoda" и "Seat", които успяват да увеличат продажбите си, макар и само с около половин процент всяка.

Регистрациите на нови автомобили спадат и при останалите марки. "Peugeot" губи 6,4%, "Opel" – 8,1%, а "Citroen" – 1,6%. "Renault" също записва сериозна загуба от 28%, но "Dacia" регистрира 14% ръст. Тенденцията към купуване на по-евтини автомобили става видима. Изключение правят продажбите на "Jeep", които скачат с 29%. Toyota също записва 3,5% ръст.

"Alfa Romeo" обаче страда от 47% срив, както и "Fiat" – от 11%. Ford записва 8,4% по-малко регистрации. "Nissan" губи 28%, Kia 1%, а Hyundai  5,3%.

При премиум марките губещи са още BMW  2,6% и "Land Rover"  9,4% спад. Отличник е "Jaguar" с 46% ръст, следван от "Volvo" с 12% повишение. "Mercedes" записва 4,2% ръст.

Общо за годината са продадени 14,6 млн. нови автомобила в Европа, което е само 0,6% по-добре спрямо миналата година. За да се запази ръст за цялата година, компаниите трябва да продадат още 1,05 млн. автомобила само през декември, което анализаторите са убедени, че няма да стане. Очакванията са, че и 2019 г. ще е трудна за автомобилния пазар, особено с Брекзит и опасенията от търговска война.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.