Испания ще предложи забрана на коли с традиционни двигатели от 2040 г.

Pinterest LinkedIn +

Испания може да стане поредната държава, която ще забрани продажбите на автомобили с бензинови и дизелови двигатели. Правителството на страната обмисля да предложи това да се случи от 2040 г., съобщава "Pойтерс", като цитира свои източници.

Целта на премиера Педро Санчес е да представи предложението пред парламента до края на тази година. Черновата на предложението предлага "от 2040 г. регистрацията и продажбите на лични автомобили и леки комерсиални превозни средства, които директно изпускат въглероден диоксид, да не бъде разрешена".

За да влезе в сила, документът трябва да бъде гласуван от парламента. Санчес няма мнозинство, така че бъдещето на предложението все още не е ясно.

Ако то бъде прието, Испания ще стане третата европейска държава след Великобритания и Франция, която планира да забрани автомобилите с класически двигатели. И двете държави са избрали също 2040 г., макар че във Великобритания има предложения това да стане още от 2032 г. Дания също обмисля 2030 г. като срок.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.