Дизеловите коли са свършени, смята еврокомисар

Pinterest LinkedIn +

"Дизеловите коли са свършени. Смятам, че до няколко години те ще изчезнат напълно. Това е технология на миналото", коментира еврокомисарят по вътрешни пазари, индустрии и предприемачество Елизабета Биенковска в интервю за агенция Bloomberg.

Според нея след скандала с Volkswagen и манипулирания софтуер на дизеловите коли в САЩ Европейският съюз и неговите жители са осъзнали проблемите на тези агрегати. Това сериозно е повлияло на "настроенията в обществото срещу вредните емисии и за по-чисти автомобили", твърди Биенковска.

Тя смята, че вече не само регулаторите и институциите гледат към бъдещето без дизелови автомобили, но и самите потребители. Именно те и техните действия могат значително да ускорят преминаването към електрически и други чисти автомобили, коментира Биенковска.

Европейският съюз може да се възползва от това и да се подготви по-добре за промените в транспортния сектор. ЕС иска да е сред лидерите по навлизане на електрически автомобили. "Хората осъзнават, че никога няма да имаме напълно чисти, без NOx емисии, дизелови автомобили", допълва тя.

Според нея основната пречка в момента са автомобилните производители. Биенковска ги определя като "арогантни", защото те лобират пред местните си правителства да не се бърза с новите правила за допускане на автомобили на пазара. Все пак напредък има. "Сега съм малко по-малко ядосана, отколкото бях преди година. По време на фазата на отричане беше ужасно", коментира еврокомисарят. В момента автомобилните компании вече постепенно променят позицията си, казва тя.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.