"Nissan" ще спре да продава дизели в Европа

Pinterest LinkedIn +

От "Nissan" обявиха, че имат план за постепенно спиране на продажбите на коли с дизелови двигатели в Европа. Вместо това компанията ще се концентрира върху електрифицираните версии на моделите си, съобщава "Automotive News Europe".

"Заедно с други производители виждаме прогресивния спад на дизела, но не очакваме рязък край в краткосрочен план. Засега за много клиенти модерните дизелови двигатели остават търсени и ще се предлагат от Nissan", казва говорител на компанията.

Това обаче е позицията на компанията за глобалния си пазар. "В Европа, където са концентрирани продажбите ни на дизел, електрификацията на гамата ни постепенно ще спира дизелите с обновяването на всеки модел", допълват от "Nissan".

Казано накратко, изглежда, че занапред следващите нови модели на "Nissan" в Европа ще предлагат все по-малки дизелови двигатели като опция или изобщо няма да имат такива. Според данни на "Bloomberg Intelligence" през миналата година компанията "Nissan" е продала 128 456 дизелови коли в Европа, което е 16% от продажбите ѝ в региона и затвърждава тенденцията към спад на дизелите.

Голям спад в продажбите на всички дизели има в двата най-големи дизелови пазара в Европа – Германия и Великобритания. Завишаващите се еко норми също затрудняват развитието на дизеловите двигатели и мотивират повече производители да се насочат към хибриди и изцяло електрически модели.
Сподели.