FIAT Chrysler също обмисля сбогуване с дизела

Pinterest LinkedIn +

Концернът работи по график, който предвижда пълно спиране на производството на дизелови коли до 2022 г.

FIAT Chrysler (FCA) може да стане поредният концерн, който обмисля сбогуване с дизела. Според информация на в. "Financial Times" концернът в момента работи по план, който предвижда пълно спиране на производството на дизелови автомобили до 2022 г.

FCA предвижда да представи своя план на 1 юни т.г. Компанията произвежда няколко популярни марки, сред които FIAT, Alfa Romeo, Maserati, Chrysler, Jeep, Dodge.

Решението на FCA, ако бъде потвърдено, не е изненада. Дните на дизеловите двигатели за лични автомобили изглеждат все по-ограничени. Правителствата затягат изискванията за емисиите от двигателите, които стават все по-непосилни за дизеловите агрегати.

Освен това много компании са обвинявани, че манипулират резултатите от вредните емисии на дизеловите двигатели, за да се вписват в изискванията. Наскоро FCA е постигнала споразумение с американския Департамент по правосъдие именно по дело с такова обвинение. Компанията ще плати глоба и ще изтегли 104 000 автомобила.

През януари т. г. Серджо Марчионе, който е изпълнителен директор на FCA, обяви, че концернът постепенно ще се насочва към електрическото задвижване. Той очаква, че през 2025 г. повече от половината нови коли на пътя ще използват електричество в някаква степен.

Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.