Porsche се отказва от дизела

Pinterest LinkedIn +

Компанията спря производството на дизелови коли и се насочва към електричеството.

Porsche се отказва от дизела. Компанията вече е спряла производството на дизелови коли, казва неин говорител пред "Autocar". Той описва решението като "промяна в културата" на компанията.

В интерес на истината, Porsche никога не е била компания, чиито приходи зависят от продажбата на дизелови коли. Тя предлага такива модели от 9 години, като те винаги са били съвсем малко. Досега с дизелов двигател бяха само моделите Macan S и Panamera 4S. Преди това имаше и дизелов Cayenne.

Дизеловите модели са генерирали само 15% от световните продажби на Porsche за миналата година. Пазарът ясно покава къде е бъдещето на Porsche. От 11 000 продадени Panamera през миналата година 15% са били дизели, 35% са бензинови, а останалите 50% − хибриди.

Компанията казва още, че интересът към Macan също се пренасочва към хибридния модел и дизелът не е необходим. Освен това регулациите за дизеловите двигатели стават все по-строги и трудно изпълними. В комбинация с малките подажби този тип агрегати се обезсмислят за марка като Porsche.

Според източник на "Autocar" макар сегашната позиция на Porsche да изглежда категорична, всъщност засега не означава, че никога повече няма да предложи дизелов модел. Компанията също потвърждава това, като казва, че следващото поколение на Cayenne също ще има дизелов двигател.

Сподели.