Обновената Skoda Fabia се сбогува с дизела

Pinterest LinkedIn +

Skoda представи фейслифта на популярния си хечбек, който цели да стане още по-атрактивен.

Skoda официално представи обновената Fabia. Компанията планираше да покаже фейслифта на популярния хечбек на автосалона в Женева следващия месец, но изглежда е решила, че може да направи това и по-рано. Една от големите промени е сбогуването с дизела.

Сегашната версия на Fabia се предлага с три бензинови и един дизелов двигател. С дебюта на фейслифта обаче 1.4-литровият дизел ще бъде свален от списъка с опции. Така Fabia остава само с бензинови двигатели.

Те ще са няколко, като вариантите им ще зависят от дадения пазар. Всеки от тях ще е 1-литров TSI с три цилиндъра. Най-малкият ще е с 59 к.с. без турбо. Ще има и две версии с турбо, които ще достигат до 110 к.с. От Skoda казват, че тези двигатели конкурират по икономичност дизелите и всъщност са предпочитани от клиентите - 98% от досегашните продажби на Fabia са с бензинов двигател.

Въпросните двигатели всъщност се предлагат и в сегашната версия на Fabia от миналата година. По-мощните им версии са част и от каталога на "фейслифнатата" Octavia. Запазва се и опцията за 7-степенна DSG автоматична кутия.

Както винаги, има и леки визуални промени. Те са видими най-вече в предницата на колата, която има малко по-голяма и акцентирана решетка. Фаровете също са леко осъвременени визуално и много обновени технически. Вече ще има и опция за LED фарове като при Octavia. Сегашната Fabia предлага максимум прожекторни H7 фарове с LED дневни светлини. Има леки промени и в броните, както и Fabia вече ще може да се поръчва с 18-цолови джанти.

В интериора има леко обновяване на инструментите, но като цяло няма големи разлики. Има доста подобрения при мултимедийната система Swing, която получава по-голям 6.5-инчов дисплей, поддръжка на Apple Carplay и Android Auto. Тези опции ги има и в сегашната Fabia, но като специален пакет и отделна система − Bolero.

Skoda запазва философията си да вдига не само качеството на колите, но и набора от технологии, които използват. Така обновената Fabia получава селекция от технологии, които досега се предлагаха при по-големите модели. Сред тях са система за следене на сляпата точка, система за автоматично управление на дългите светлини и др. Има и допълнителни новости в пакета Simply Clever като LED фенерче за комби версията, USB портове за задните седалки и др.

Дебютът от "плът и кръв" на колата ще бъде на автосалона в Женева. Продажбите ѝ ще започнат през втората половина на тази година.

Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.