BMW изтегля 11 700 коли заради грешен софтуер

Pinterest LinkedIn +

От BMW обявиха, че изтеглят 11 700 автомобила заради грешен софтуер за управление на двигателя. Решението на компанията е взето след твърдения от миналата седмица, че тя използва софтуер, който манипулира емисиите на колите, съобщава "Ройтерс".

Официалното становище на BMW обаче е по-различно. От компанията казват, че е започнала вътрешна проверка след изнесените твърдения в седмичника "Шпигел". Проверката показала, че в 11 700 автомобила от луксозните серии 5 и 7 действително е инсталиран грешен софтуер. Концернът обаче допълва, че самият софтуер е съвсем реален и коректен, но просто по погрешка е инсталиран на грешните модели.

Компанията казва още, че засегнатите автомобили са произведени между 2012 ги 2017 г. и засягат единствено модели с най-мощните дизелови двигатели и три турбини. BMW не казва къде са продадени въпросните коли, но допълва, че вече е уведомила съответните институции и ще им съдейства.

Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.