Британци направиха камион, който използва водород вместо дизел

Pinterest LinkedIn +

Автомобилната индустрия изглежда уверено се е насочила към електричеството като алтернатива на традиционните горива. Според британската компания ULEMCo обаче не трябва да се подценяват и други варианти като водорода например. Тя е създала тежкотоварен камион, който се движи именно с водород вместо i дизел, съобщава "RoadShow".

На пръв поглед това не изглежда като нещо ново. Превозни средства с водородни горивни клетки е имало и преди. Камионът на ULEMCo е по-различен. Той използва модифициран дизелов двигател, който просто "гори" водород.

Резервоарите на камиона са сменени с бутилки водород. Те осигуряват 300 км. пробег на камиона без ремарке. Общата мощност на двигателя, когато работи с водород, е 300 к.с. Всичко това не е много, но показва интересна концепция и възможност. Освен това е по-лесно и идеята е по-бързоосъществима спрямо изцяло електрическите тирове, които се очакват в рамките на следващите 10 години.

В Европа има сравнително добре развита мрежа водородни станции, но в САЩ има доста малко, по-голямата част от които са в Южна Калифорния. ULEMCo насочва основното си внимание към Европа. Компанията планира в рамките на тази година да е готова и с демонстрационен камион, който да се движи по пътищата на Великобритания. Той ще има за цел да докаже концепцията в реални условия и да провери дали има достатъчно интерес към технологията.
Сподели.