Германия глоби "Audi" с 800 млн. евро заради дизеловите двигатели

Pinterest LinkedIn +

Германските власти са глобили "Audi" с 800 млн. евро заради дизелови двигатели, които не отговарят на стандартите, съобщава "Pойтерс". Компанията вече обяви, че е приела глобата и няма да я обжалва. Това решение означава, че компанията признава отговорността си за случилото се.

Глобата е наложена след проверката, която регулаторите започнаха преди няколко седмици. Тя е заключила, че дизеловите двигатели във V6 и V8 вариантите на "Audi" не отговарят на нормите. Това е станало възможно чрез наличието на "непозволена софтуерна функция". Засегнати са и по-популярните двигатели ЕА 288 и ЕА 189.

На практика това е продължение на "дизелгейт", който през 2015 г. беше разкрит с двигатели на "Volkswagen". Тогава VW беше глобена с 1 млрд. евро в Германия, но скандалът предизвика световен отзвук и коства много повече на компанията.

Софтуерът намалява емисиите от двигателя по време на тестове, но не и когато автомобилът се движи по пътищата. "Audi" е наказана, че не е проверила двигателите и не е открила въпросния софтуер, преди да ги използва в своите автомобили.

Затова компанията е глобена с 5 млн. евро за нарушение на правилата. Останалата част от сумата е икономическата изгода, която е получила с продаването на подобни автомобили. Бившият директор на "Audi" Рупърт Страдлър остава в затвора и очаква началото на дело по скандала, в което той ще носи и лична отговорност.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.