"Audi": Автономните автомобили няма да решат проблема със задръстванията

Pinterest LinkedIn +

Много хора разглеждат автономните автомобили като решение на задръстванията. Една от теориите е, че те могат на практика да бъдат елиминирани от коли, които контактуват помежду си, синхронизират скоростта и маневрите си и така да ускорят трафика. Според "Audi" обаче това няма да се случи точно така, съобщава "Engadget".

Компанията е представила пред сайта своята разработка "25th Hour Flow". Тя разглежда именно бъдещето, когато ще има много автономни автомобили, и как това ще се отрази на времето, което хората прекарват в транспорт.

Проучването показва, че в град със 100% автономни автомобили времето за придвижване ще намалее с една трета, но това ще е възможно едва след десетилетия. През това време броят на автомобилите и задръстванията ще продължават да се увеличават. Това ще затрудни още повече решаването на проблема.

Нужни са действия в няколко посоки, които градовете могат да започнат да предприемат много по-рано, казва Мартин Маргрейтър от компанията "MobilityPartners Munich", която също участва в разработката на "Audi". Една от тези мерки е общините да започнат да работят заедно с автомобилните производители и да си споделят взаимно информация за трафика, за технологиите, за това как хората пътуват из града и др.

"Audi" вече работи с компетентни органи от Лас Вегас за технология, която да отброява оставащото време от зелената фаза на светофарите. Това е малка стъпка, но важна част от пъзела. От автомобилната компания обаче допълват, че всяко решение трябва да се разработва отделно за всеки град. Няма универсални решения и всеки град е уникален и различен сам по себе си и се променя постоянно по различен начин.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.