Новият e-tron SUV на "Audi" иска да елиминира спирачките

Pinterest LinkedIn +

Електрическите автомобили ще променят доста смятаните в момента за даденост черти в автомобилите. От промяна и дори премахване на предавателните кутии дори до елиминиране на спирачките в ежедневието. Новият e-tron SUV на "Audi" има точно такава амбиция, съобщава "Road Show".

Компанията направи демонстрация на функцията на Пайкс Пийк в Колорадо. Върхът е на 4267 м. височина, като по пътя надолу има места, на които автомобилите трябва да спрат, за да могат рейнджърите да премерят температурата на спирачките им.

При първата проверка e-tron SUV-ът на "Audi" има температура на дисковете от едва 8,8 градуса по Целзий. Спускането до този момент е било само 762 метра, но според рейнджъра обикновено на тази проверка спирачките на повечето автомобили вече са загрели до над 65 градуса по Целзий.

Това е възможно заради новата системата за регенеративно спиране, която e-tron SUV-ът на "Audi" използва. Тя е електронна, като при нормална работа няма никаква механична връзка между педала на спирачките и самите накладки при дисковете. Има функция, която следи за състоянието на електронната система и автоматично активира резервна механична връзка в случай на необходимост.

В нормална ситуация обаче вместо да използва спирачките при натискането на педала шофьорът реално ще използва системата за регенеративно спиране. От "Audi" твърдят, че системата е достатъчна за 90% от ежедневните ситуации. За останалите 10% ще се активират и механичните спирачки, когато автомобилът прецени, че те са необходими.

През останалото време системата не само ще спира автомобила, но и ще зарежда неговите батерии. Така при спускането на SUV-а от Пайкс Пийк, което е с дължина почти 20 км., системата е добавила към батериите на автомобила 6,8kWh и е изразходвала само 1kWh.

Друга полза са и значително по-малките разходи за обслужване. Накладките и дисковете ще могат да издържат доста по-дълго време, а освен това са и по-малки и леки, защото системата за регенеративно спиране премахва нуждата от твърде големи компоненти.

От "Audi" казват, че макар системата да е много сложна и да преценява всичко в реално време, за шофьора няма да има никаква разлика. Той ще може да използва автомобила като всеки друг, но с много повече ползи.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.