Научете как детоксикация на червата може да помогне да подобрите здравето си

Pinterest LinkedIn +

Много е важно да правим редовна детоксикация на червата, за да имаме добро здраве и да се радваме на добро храносмилане. Натуралните хранителни добавки също могат да помогнат за отвеждането на токсините от организма, като тях можем да комбинираме с диета по време на изчистването. Обикновено се заемаме с детокс през пролетта и есента, когато започваме да консумираме нови храни и имаме нужда от разтоварване. За да улесним работата на храносмилателната система, трябва да прочистим дебелото черво, като това ще се отрази положително и на общото ни здраве. Как да постигнем това?

Какво представлява детоксът на дебелото черво?

Много хора знаят, че по-голямата част от имунитета е концентриран в червата. Именно затова е добре да се грижим за тях и да пристъпваме към детоксикация поне един-два пъти годишно. По този начин ще изведем токсините от тялото си, а това ще ни донесе усещане за лекота, отличен тонус и прилив на енергия. Ако правим това редовно, ще подобрим метаболизма и ще намалим риска от сериозни заболявания.

Детоксикацията на чревния тракт е комплексен процес, при който отпадъчните вещества се извеждат от организма и по този начин той става по-здрав и издръжлив на болестотворни организми. Детоксът може да се извърши посредством различни методи и средства, сред които са гладуване и диета, прием на чайове, прием на антиоксиданти и др. Спортът и увеличаването на количеството вода също имат положителен ефект върху работата на червата.

С какви ползи се свързва?

Много хора правят детоксикация на червата поне два пъти в годината. Те включват в менюто си ензими, билки, витамини, пробиотици и фибри, които могат да се набавят чрез храната или чрез хранителни добавки. Този вид изчистващи програми подобряват усвояването на ценните вещества, а наред с това работят за ефективното отстраняване на отпадъчните продукти. Ползите от детоксикацията се състоят в:

  • подобрено храносмилане ефективната обработка на храната е водеща предпоставка за отлично чревно здраве. Тя е пряко свързана и с метаболизма, от който зависи и поддържането на оптимално тегло. За да не трупаме излишни килограми и да не страдаме от запек, трябва да имаме добро храносмилане, което се повлиява благоприятно от детоксикацията;
  • повече енергия много хора се оплакват от понижен тонус и липса на енергия през деня. Често това няма пряка връзка със съня, а се дължи на проблеми с червата, които са задръстени с токсини. За да се освободим от тях, е нужно да променим хранителните си навици и да започнем прием на хранителни добавки, богати на ензими, фибри, витамини и минерали;
  • отстраняване на възпаления елиминирането на бактериите в червата е водещ фактор за това те да функционират правилно и да не са причина за болести и дискомфорт. По този начин се предотвратява и образуването на чревни полипи, както и неутрализирането на инфекциозните агенти и микроби, попаднали в организма, посредством храната;
  • овладяване на констипацията процентът на хората, страдащи от констипация, расте все повече с течение на времето. Тенденцията се дължи на честата консумация на вредни храни, липсата на движение и недостатъчният прием на течности. Някои лекарства също водят до запек, но с помощта на билки и с усвояването на полезни хранителни навици има шанс да се овладее трудното изхождане. Добавките със съставки, като ензими и пробиотици, също са препоръчителни при подобни състояния;
  • балансирана чревна микрофлора няма нищо по-работещо от детоксикацията на червата, когато искаме да поддържаме баланса на чревната флора. Тя често бива нарушена при прием на антибиотици, полуфабрикати и други нездравословни храни. Можем да ускорим процеса ѝ, като пием добавки, които днес може да закупите и онлайн;
  • понижаване на кръвната захар днес има дори и деца, които страдат от висока кръвна захар, преддиабетни и диабетни състояния. Това се дължи на “junk” храните, липсата на движение и стреса, който не подминава дори и по-малките. За да не се стига до подобни резултати в здравословен аспект, е добре да заложим на прочистване на организма с билки, плодове и зеленчуци, повече вода и спорт.

Детоксикацията на червата не е мода, а задължение на всеки осъзнат човек, който го е грижа за своето здраве. Поне веднъж годишно е добре да правим разтоварване на организма от натрупалите се токсини, бактерии, паразити и други, които водят до създаването на неблагоприятна среда и нисък имунитет.

Как да го направим?

Ако страдате от подуване, запек, наднормено тегло и други здравословни проблеми, детоксикацията е не просто препоръчителна, но дори и задължителна. Тя може да се извърши по няколко начина – с увеличаване на количеството вода (до 10 чаши на ден), богат прием на фибри (зеленчуци, плодове и пълнозърнести изделия), намаляване на алкохола и червените меса, с повече движение и с приема на хранителни добавки.

Слабителните чайове също ще помогнат за ефективното очистване на червата и за премахването на запека. При детоксикацията е полезен спортът, който зарежда тялото с енергия, след което ще се радваме на добро настроение, красива фигура и чиста кожа. Намаляването на възпалителните процеси и дори тяхното пълно елиминиране е също сред положителните ефекти по време на детоксикацията на червата.

В какво се състои хранителният режим?

Много малко от нас се хранят здравословно. Модерното общество изпитва недостиг на време, подложено е на силен стрес, който рано или късно води до появата на заболявания. Консумирането на полезни храни е най-важната предпоставка за отлично чревно здраве и добър метаболизъм. Несъмнено приемът на натурални хранителни добавки е сред добрите практики, които всеки от нас е препоръчително да усвои, за да бъде в добра физическа форма, да премахне тревожността и да се радва на пълноценен сън. 

Сподели.