Рестарт след зимата: 5 полезни идеи за една трайна детоксикация на тялото

Pinterest LinkedIn +

Настъпват месеците, в които се подготвяме да посрещнем с нов заряд пролетта, а това изисква промяна в навиците и някои помощни средства

Мнозина от нас вече са си обещали промяна в навиците още с първия ден на новата година. Е, ако още не сте предприели категорични мерки в тази посока, използвайте предстоящите месеци, в които наистина поставяме новото начало, за да посрещнем напълно обновени пролетта.

Човешкото тяло има своите способности да преработва и извежда токсините. С тази отговорна роля са натоварени кожата, белите дробове, черният дроб, бъбреците. Въпреки това, когато искаме да работим върху подобряването на тези процеси и постигането на баланс, важно е ние самите какъв принос имаме. Вредните токсини, които постъпват с некачествената храна, въздухът, който дишаме, водата, която консумираме, не бива да бъдат подценявани като негативни фактори и усилията от наша страна си заслужават.

Най-лесният начин е да се обърнем към природата – именно с такава цел познавачите на лечебни растения са създали билкови смеси за детоксикация.

Какви стъпки да следваме, когато целим да „рестартираме системата“:

  1.     Балансиран хранителен режим

Никога не е късно да захвърлите онези храни, от които не се чувствате във форма. Те не само са причина да пълнеете, но и ви носят редица неприятни последствия за здравето. Не се увличайте по крайните диети, които могат допълнително да изтощят организма ви. Бъдете умерени и търсете продуктите, които гарантирано могат да ви заредят с енергия.

На всяко хранене се стремете да имате протеини, полезни мазнини и въглехидрати. Ако обичате сокове от плодове, нека да присъстват на трапезата ви, но без да прекалявате.

  1. Билки и билкови смеси, с които ще ускорите детоксикацията

Готовите продукти, стига да са изготвени от билкари и да съдържат чисти, специално подбрани билки, са много удобни, когато искате да ги използвате в забързаното си ежедневие. Просто следвайте инструкциите и правете запарката по описания начин. Така ще увеличите неусетно и течностите, които приемате, а това е изключително тонизиращо и съживяващо за всички органи.

Глухарчето, червената детелина, коренът от репей, копривата, както и джинджифилът са известни със своите детоксикиращи свойства.   

  1. Движете се винаги, когато можете

Фитнес залите са затворени, но качването по стълби все още никой не е забранил. Движете се при всяка удобна възможност. Вървете до работа, излизайте в обедната почивка за кратка разходка, тичайте с децата и бъдете по-активни, отколкото сте били напоследък.

Така постепенно ще подготвите тялото и за по-интензивен спорт, стига да имате желание да го впишете в програмата си. За любителите на по-спокойното темпо, подходящи са йогата, каланетиката, пилатесът.    

  1. Подобрете качеството на съня си

Днес ние често ощетяваме съня си за сметка на множеството ангажименти, с които сме се нагърбили. Ако не се наспиваме добре, страда цялото ни тяло. Създайте си график за по-ранно лягане, което ще ви помогне да сте бодри сутрин, а и няма да нарушавате естествения си биологичен ритъм. Този вграден вътрешен часовник контролира доста важни процеси, а те рефлектират върху цялостното ни здраве.

  1. Антистрес кампания

Започнете своя индивидуална антистрес терапия. Тя може да се състои от слушане на любима музика, дишане на йодни пари край морето, занимания с хобито, които все отлагаме, медитация или друго, каквото и да е то, стига да ви носи приятни изживявания.

Когато сме под напрежение и умът ни е неспокоен, това оказва влияние не само на поведенческите ни реакции. Реално тези симптоми, включително депресия, тревожност и емоционални изблици, могат да се дължат на нарушен хормонален баланс в резултат на непрестанен стрес.

Грижете се за психиката си, така както го правите и за тялото си – те са едно цяло, точно това повелява холистичният подход. Само така може да постигнете трайна детоксикация, която да превърнете в начин на живот, за да ви носи тя многобройни ползи.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.