Колко често трябва да проверяваме здравето на колата си?

Pinterest LinkedIn +

Разчитате на колата си, за да запазите себе си и близките си в безопасност, докато пътувате всеки един ден. Невниманието към (или дори непознаването) на здравето на колата ви може да доведе до ефекта на снежна топка, която постепенно се превръща в лавина, водейки до  множество скъпи проблеми по пътя.

Разбира се, ако имате проблем по време на движение, винаги можете да разчитате на услугите на пътна помощ СофияУслугата е налична по всяко време на денонощието и на всяко място – клиентите винаги остават доволни.

Но ето и все пак какво трябва да знаете, за да е вашето лично превозно средство в отлично състояние.

Веднъж месечно проверявайте нивата на маслото си. Добавете масло, охлаждаща течност и антифриз. Ако нивата са ниски, долейте.

Когато сте готови, не забравяйте да проверите за евентуални течове. Направете бързо сканиране на маркучите.

Прегледайте коланите. Може да се наложи да бъдат заменени, ако изглеждат стари, нефункционални или изтъркани.

Проверете налягането в гумите и добавете въздух, ако са твърде ниско (проверете препоръчителното налягане на автомобила си върху стикера, отпечатан на вратата, 32-35psi е нормално за повечето автомобили). Също така проверете гумите си за повреди, издутини, увредени протектори или неравномерно износване. Това може да е знак, че е време да ги замените.

Накрая направете бърз преглед на въздушния си филтър, като го погледнете във въздуха и проверите дали можете да видите светлина през него. Ако не можете, заменете го!

На всеки 3 месеца? Обикновено маслото и масленият филтър трябва да се сменят на всеки 3000 мили (обикновено това са около 3 месеца) или според препоръките на производителя на автомобила.

Проверете течността за миене на предното стъкло и трансмисионната течност, като добавите допълнително, ако нивата им са ниски. Прегледайте клемите и кабелите на акумулатора, като ги почистите, ако се забелязват следи от корозия.

И накрая, направете бърза проверка на всичките си светлини, за да се уверите, че те, включително и мигачите, работят правилно. Накарайте приятел или член на семейството да настъпи педала на спирачката с включени фарове, за да се уверите, че спирачните ви светлини работят.

А какво да правите на всеки 6 месеца? Има двугодишни проверки, които са наистина критични за предотвратяване на дългосрочни щети и инциденти с вашата кола.

Погледнете състоянието на чистачките си и ги сменете, ако изглеждат по някакъв начин износени, чупливи или замърсени. Тествайте клаксона и се уверете, че той работи правилно. Проверете спирачките си за необичайно износване. Те са особено важни.

Също така погледнете и към резервната си гума, за да се уверите, че тя все още е добре напомпана. Погледнете изпускателната система, като внимателно огледате за ръжда, повреди или разхлабени части. И накрая, обърнете отново внимание на маслото и всички течности.

Рутинното спазване на този график ще позволи на колата ви да бъде във възможно най-добрата си форма години наред. Извършването на месечни, тримесечни и двугодишни прегледи от вас може да помогне да се предотвратят големи проблеми на пътя.

Разбира се, не е нужно да правите прегледите сами, ако се съмнявате в познанията си. Винаги можете да посетите и специалист.

Пожелаваме ви безаварийно шофиране!

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.