Най-важните заключения от новата книга на Джордж Р. Мартин "Огън и кръв"

Pinterest LinkedIn +

Новата историческа книга за рода Таргариен на Джордж Р. Мартин "Огън и кръв" предхожда събитията от "Игра на тронове" с 300 години. Но тъй като историята често се повтаря, феновете могат да бъдат въведени в разказа от неща, с които вече са се сблъсквали.

"Това е книга, от която образът на Денерис може да извлече ползиМоже би, ако бяха разбрали някои неща за драконите и собствената си история в Есос, нещата щяха да са малко по-различни" – казва Мартин пред. сп. "Ескуайър".

Авторът е напълно прав, така че ние можем да си напишем домашното от името на Денерис и да изброим най-съществените акценти в новата книга.


Произходът на драконовите яйца на Денерис

Резюмето на "Огън и кръв" ни дразни с намеци за "произхода на трите драконови яйца на Денерис".

Ако си спомняте, тя взе вкаменените яйца от дракон от тайнствения покровител на Пентоши Илирио Мопатис, който твърди, че те са дошли "от Сенчестите земи отвъд Асай". Но може би става дума за трите яйца, които лейди Елиса Фарман открадна от Раена Таргариен.

В една от най-вълнуващите нови легенди от "Огън и кръв" Елиса Фарман продава тези ценни яйца, за да финансира пътуване с ветроходство до (все още) непознати кътчета на света. Тя ги е продала на Бравоси Сийлорд, който почти е потвърдил, че притежава яйцата, когато един крал Таргариен се опитал да ги върне.

Яйцата никога не са се излюпвали, защото за това се налага да се вземе кръв от Таргариен и други елементи. Затова яйцата станаха скъп исторически артефакт, с който някой е търгувал в Есос, преди да се върне в притежанието на Таргариен чрез Денерис цял век, след като драконите били смятани за изчезнали.


Драконите отказват да прекосят Вала

Тъй като са огнени същества, можем да предположим, че драконите не харесват Севера. Но в "Огън и кръв" за първи път разбираме, че те всъщност могат да бъдат физически неспособни да пресекат Стената.

Кралица Алисан, омъжена за крал Йаехарис, пише писмо до съпруга си, описващо изключително отношението на дракона Силвъруинг, когато посещава Нощната стража:

"Три пъти бях летяла в Силвъруинг високо над Касъл Блек и три пъти се опитвах да я отведа на Север отвъд стената, но тя отказа. Никога досега тя не отказваше да ме заведе там, където исках да отида".


Дома Баратеон произхожда от кръвта на Таргариените

"Огън и кръв" потвърждава, че Дома Баратеон всъщност произлиза от извънбрачно дете Таргариен. Орис Баратеон е не само най-довереният съветник на Егон Завоевателя, но и негов полубрат. Макар че майчината му линия остава мътна, сигурно е, че кръвта на Валирия е тече в Дома Баратеон.

Кръвта на Таргариен е важна, защото е пряко свързана с дракони и магия.

Законите на Вестерос не дават яснота дали кралица може да управлява Седемте кралства

Има и немалко сексизъм в "Огън и кръв" – особено когато става дума за въпроса за наследяването. Жените никога не са имали право да управляват във Вестерос преди превземането на Таргариен благодарение на Вярата в Седемте.

Но да, бяха направени изключения за Таргариените. Това важи и за кръвосмешението, на което Църквата се мръщи, докато Йаехерис предложи да добавят закона за "изключителността". Това показва, че тъй като Таргариените са монарси с драконова кръв, близки до боговете, общите закони за хората във Весторос не са приложими за тях.

Иначе нашата Данерис може да е кръстена на различни други Денерис Таргариен, които са живели преди нея, ето защо "Огън и кръв" ни показва съдбата на първата ù съименничка.

Дъщеря на втория крал Таргариен, Йаехарис, Денерис била красива и "скъпа" на царството. Докато една ужасна чума не я убива и не води до опустошението на всички.

Това, което е най-любопитно за принцеса Денерис I и нейният край е, че: 1) Тя не е спомената в предишните родословни дървета на Таргариен, публикувани от Мартин (което означава, че я е добавил по определена причина) и, 2) Таргариените трябва да са непоклатими за болести:

"В кръвта на змея имаше огън, пречистващ огън, който изгори всички подобни язви".

Казва се обаче, че тази чума е единствената болест, която ги убива.

Не можем да не прочетем и някои предсказания за трагичния край на съименничката на Денерис, особено защото някои предполагат, че нашата Денерис в крайна сметка ще стане Нощна кралица.


В Есос има хора с кръвта на Таргариен

Крал Йеахарис има тежки моменти с дъщерите си. Освен че младата Денерис умира,  още една голяма трагедия го сполетява и води до изгнанието на принцеса Саера.

Баща ù разбира за доста неприлично поведение на принцесата, така че заради голямата си мъка той я изпраща надалеч. Но тя успява да избяга и да продължи с разюздания си начин на живот. Твърди се, че от нея има много таргариенски извънбрачни деца в Есос.

Дали Джордж Р. Мартин просто си играе с мистериозната кръв на драконите и таргариените в Есос? Във всички случаи Светът на леда и огъня става все по-очарователен, колкото повече научаваме за него.

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.