Най-странните пътни правила в САЩ

Pinterest LinkedIn +

Законите обикновено целят да въведат логика и ред, но понякога има доста странни правила. В САЩ всеки щат има право да въвежда свои закони и сред тях има необичайни изисквания, отбелязва "CarBuzz". Ето някои от тях.

В щата Невада например е незаконно да се "управлява" камила по магистралата. Законът датира от 19-ти век, когато в щата са внесени първите камили и те се използват за работа и транспорт.

В щата Арканзас има още по-странно правило. То забранява на всеки да използва клаксона си в близост до "всяко място, което сервира студени напитки и сандвичи след 9 часа вечерта".

В Калифорния пък се оказва, че е забранено на жените да шофират, облечени с халати.

Освен това в общо 14 американски щата е забранено да се продават автомобили. И докато някои щати искат да променят това правило, самите търговци са против. Те се аргументират, че банките не работят в неделя и това усложнява плащанията, а и е по-добре за самите служители.

Щатът Ню Джърси има специален закон за превозването на домашни животни в автомобил. Те трябва да са с предпазен колан. За целта обикновено е нужна допълнителна жилетка, към която коланът се закача. Според местните власти много шофьори се разсейват от домашните си любимци, докато шофират, и така е по-сигурно за всички.

Отново в Ню Джърси е забранено на човек сам да зарежда автомобила си с гориво. Законът изисква това да извършват квалифицирани служители, които съблюдават допълнителни правила като например двигателят да е изгасен, да не се пуши и др.

И докато шофирането в обратната посока на еднопосочна улица е едно от най-изнервящите за останалите шофьори нарушения, в щата Алабама това е позволено. Но само ако на предницата на автомобила има закачен допълнителен фенер.

Щатът Охайо пък смята за нарушение шофьорът да остане без гориво в автомобила. Той е длъжен да се увери, че винаги колата му разполага с достатъчно гориво във всеки един момент.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.