Проучване твърди, че електрическите автомобили са по-вредни от очакваното

Pinterest LinkedIn +

Едно от основните послания на електрическите автомобили е, че са много по-добри за околната среда и не отделят вредни емисии. Според проучване на Университета на Лиеж обаче електрическите коли са по-вредни от очакваното, съобщава "Autocar".

Учените, ръководени от проф. Деймън Ърнст, са взели за база на изчисленията си средното ниво на CO2, което се отделя от европейската електропреносна мрежа. В сегашното ѝ състояние, за да може един електрически автомобил реално да отдели по-малко вредни емисии от средностатистическа кола с бензинов двигател, то той трябва да измине минимум 700 000 км.

Ърнст казва, че това ще се промени единствено когато цялото електричество на Европа идва от възобновяеми източници. Тогава електрическият автомобил трябва да измине само 30 000 км., за да бъде "по-зелен" от бензиновия.

Очаквано, твърденията не се харесаха много. Според някои алтернативни изчисления реалната стойност е наполовина - 350 000 км. А според учените от Университета по технологии Делфт са нужни само 80 000 км, преди електрическият автомобил да започне да "пести" емисии.

Основният проблем идва не само от източника на електричество за колата, но и от нейните батерии. Процесът на производството им е силно токсичен – приема се, че за производството на батерия се отделят средно 175 кг CO2 за всеки kWh. Тази стойност обаче пада с усъвършенстването на технологиите за производство.

Засега електрическите автомобили все още са твърде "млади" и не са чак толкова "зелени", отбелязват учените. С течение на времето това ще се промени, благодарение на подобренията в технологиите за производство и източниците на енергия.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.