Дизайнерът на "Jaguar" не иска сензорни дисплеи в автомобилите

Pinterest LinkedIn +

Модерните автомобили се надпреварват да използват все повече и по-големи сензорни дисплеи в интериорите си. Според главния дизайнер на "Jaguar" Иън Калум обаче това не е правилно, съобщава "Bloomberg".

Той казва, че ако зависи от него, в колите няма да има огромни 12-инчови дисплеи като от таблети. Те започнаха да придобиват популярност след успеха на Tesla Model S и постепенно се появяват във все повече модели.

"Ако караш със 140 км/ч, както можеш законно в някои държави, не искаш да "ровиш" из iPad, за да намериш къде са ти бутоните за огледалата, седалката или друго. Трябва да можеш да се ориентираш в интериора с допир, без да го гледаш за повече от милисекунда", смята Калум.

Именно затова Jaguar XE запазва тактилните бутони, въпреки че има и система с двоен дисплей, която осигурява постоянен достъп до функции като управление на климатика. Според Калум хората също харесват това, защото се чувстват част от нещо механично и не всичко е просто виртуални бутони на екран.

Все пак това не означава, че "Jaguar" ще премахне сензорните дисплеи от интериорите на автомобилите си. Компанията обаче засега няма и да залага всичко само на тях, а ще търси баланс с традиционните бутони.
Сподели.

Относно автора

Занимавам се активно като автор и репортер изцяло в сферата на технологиите от лятото на 2005 г. насам. Работил съм за няколко популярни специализирани издания, например сп. Digital, както и като репортер за в. Капитал и dnevnik.bg.